Innenriks

Ett år med varsler, ingenting gjort

I over ett år har partiene etterlyst regjeringens bidrag for flyktningene på Middelhavet.

– Det har tatt veldig lang tid. Jeg er glad regjeringen handler nå, men synd det måtte skje noe forferdelig først. Dette er ikke en krise som plutselig skjedde. Organisasjoner og politikere har pekt på dette lenge, sier Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt om båtkatastrofen i Middelhavet i helgen hvor så mange som 950 mennesker kan ha mistet livet.

Les også: Dette må til for å takle krisen

Les også: Krever massiv redningsaksjon

Varslet

SV, Ap, og KrF kritiserer regjeringen for å ha stått handlingslammet og sett den varslede katastrofen ankomme:

– Det er skandaløst at det kan gå ett år med advarsler fra politikere og organisasjoner, og når katastrofen inntreffer virker det som om det kommer helt uforberedt på regjeringen, sier SVs Bård Vegar Solhjell.

Les også: Italia tar imot ti skip på én dag

Les også: Fant døden til havs

Italias bønn

I juni i fjor møtte statsminister Erna Solberg (H) sin italienske kollega statsminister Matteo Renzi i Roma. Hun fikk se med egne øyne se Italias håndtering av flyktningstrømmene fra sør og med seg hjem fikk hun en bønn fra statsminister Renzi: Hjelp oss å håndtere flyktningstrømmen – kom med et kraftfullt engasjement,

Solberg ville ikke den gang si hvordan Norge skulle svare, men konstaterte at «flere land må hjelpe».

Det er snart ett år siden. I mellomtiden har Ap, SV og KrF har stilt en rekke spørsmål og forslag i Stortinget om det norske bidraget til Middelhavet.

– Vi har etterlyst hvordan Norge skal bidra i en helhet. Svarene vi har fått har vært forståelsesfulle, men til denne krisen har jeg ikke sett noe konkret. Det var først denne uka ord ble til handling, sier KrF-leder Knut Arild Hareide, og viser til at Norge skal sende ett skip til Triton-operasjonen og gir 50 millioner kroner i humanitær bistand.

Les også: Norge sender skip til Middelhavet

Les kommentar på Nyemeninger.no: «La dem drukne»

Les også: Overfylt båt og kapteinsfeil årsaken til båttragedien

Byråkrati

Alle tre partiene peker på at Norge ikke kan bidra i alle katastrofer til enhver tid, men at som sjøfartsnasjon, med erfaring på søk og redning, står Norge i en særegen posisjon.

– Vi hadde ønsket regjeringen var mer framoverlent. Norge har som tradisjon å stille opp i kriser. Generelt sett har Børge Brende vært hurtig ute i andre humanitære kriser, men i dette tilfellet har regjeringen ikke stilt opp.

– Hvorfor ikke, tror du?

– UD alene har ikke ansvar, det ligger på bordet til flere departementer. Det krever et større byråkratisk arbeid, som ikke har hatt den framdriften vi forventer.

– Her burde departementene ta et kollektivt ansvar. Jeg savner denne regjeringens vilje til å lede, sier Solhjell og legger til:

– Når nordmenn reiser til Syden, er Middelhavet vårt hav. Da må det også være det når folk dør. Drapet på et knippe franske tegnere skapte mye engasjement, noe som var viktig, men når tusenvis av flyktninger dør i vår bakgård, får det pågå og pågå.

Les også: «Skal vi late som om mennesker ikke dør eller skal vi gjøre noe?»

Les også: Reise til nattens ende

– EU har valgt dato

Det er EU som har bedt om at et norsk skip settes inn i Middelhavet fra august, sier Erna Solberg.

– Datoen er valgt av EU. Vi har tilbudt oss å sende skip 1. august eller tidligere, sier statsministeren om at det tar lang tid før et norsk skip kan settes inn i redningsaksjonen i Middelhavet.

EU arbeider på spreng med å styrke sitt arbeid etter den store ulykken utenfor Libya i helgen.

– Vi kommer til å være i kontakt med EU om hvordan vi kan bidra raskere med skip, sier Solberg. (NTB)

- Har ikke gjort mindre enn Europa

Utenriksminister Børge Brende mener Norge er uenig i kritikk av Norge.

Brende møtte i går Italias utenriksminister Paolo Gentiloni. Her kunngjorde Brende at Norge gir 50 millioner kroner til humanitær støtte, i tillegg til et sivilt skip.

Regjeringen må, som Europa for øvrig, tåle kritiske spørsmål om hvorfor det tar så lang tid å få på plass tiltak.

– Det er ikke slik at Norge alene kan ta ansvaret for det som skjer i Middelhavet, men vi skal stille opp, vi skal være rause. Hvis du ser på hva Europa har gjort, så har ikke Norge gjort noe mindre. Tvert imot. Når det gjelder den humanitære støtten, er vi helt ledende, sier han til NTB.

– I stedet for å få en diskusjon om hva man burde gjort for et halvår siden, tror jeg nå vi må se framover.

Mer fra Dagsavisen