Innenriks

- Et stort politisk talent

Tidenes yngste statsråd møtes med mye ros og store forventninger.

Statsministeren karakteriserer Hadia Tajik (29) som et enestående politisk talent.

29-åringen fra Strand i Ryfylke ble møtt med en stor rosebukett fra AUF-leder Eskil Pedersen da hun kom ut på Slottsplassen som nyutnevnt kulturminister.

Skjer sent

Kulturlivet er overrasket over utnevnelsen, men tar godt imot henne og framhever hennes erfaring som politiker.

– -Det kom overraskende at skiftet skjer såpass sent i regjeringsperioden. Det blir mye for den nye ministeren å sette seg inn i, men jeg er veldig positiv til Tajik. Hun er et politisk stjerneskudd av dimensjoner, sier forbundsleder Hauk Heyerdahl i Norsk Skuespillerforbund.

– Et spennende valg, sier forbundsleder Renée K. Rasmussen i Musikernes fellesorganisasjon (MFO).

Rasmussen sier at hun har store forventninger til Tajik og håper på et like godt samarbeid som organisasjonen har hatt med Anniken Huitfeldt.

Viktigste på mange år

Den norske Forfatterforeningen håper den nye kulturministeren får på plass en ny boklov.

– Det er viktig at hun nå følger opp det arbeidet Anniken Huitfeldt har startet for å få på plass en norsk boklov. Dette er den viktigste språk- og litteraturpolitiske saken akkurat nå, den viktigste på mange år, sier Forfatterforeningens leder Sigmund Løvåsen.

Løvåsen karakteriserer den nye statsråden som en dyktig politiker med en frisk ny stemme.

Også opposisjonen tar godt imot Hadia Tajik.

– Jeg kjenner henne fra Stortinget som et stort talent. Hun har erfaring fra Stortinget og har sittet nær toppen i regjeringsapparatet, sier Høyres nestleder Jan Tore Sanner.

Imponert Hareide

– Hun er ung, frisk og hun har vært i regjeringsapparatet tidligere. Jeg kjenner henne som en hyggelig jente og ikke minst som et stort politisk talent, sier Fremskrittspartiets leder Siv Jensen.

– Hun er en kapasitet som har imponert meg her i Stortinget. Hun er en av få som har evne til å løfte debattene. Mange vil kanskje trekke fram hennes innvandrerbakgrunn, men viktigere er at hun er en meget dyktig politiker, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Da statsminister Jens Stoltenberg fredag formiddag kunngjorde hvem som blir ny kulturminister, utløste det spontan applaus fra Hadia Tajiks nye statsrådskolleger.

– Tross sin unge alder, har hun lang politisk erfaring. Hun er arbeidsom, kunnskapsrik og nytenkende og en klar og sterk stemme i den offentlige debatten, sa Jens Stoltenberg.

Kulturløftet

Selv trakk hun fram sin erfaringsbakgrunn.

– Den er kanskje en annen enn den de øvrige i regjeringen har. Jeg har med meg alt fra Bollywood til Bjørn Eidsvåg. Det jeg først gleder meg til å ta tak i er alt innenfor kulturløftet, sa Tajik.

Kulturløftet er merkelappen regjeringen bruker om egne prioriteringer for norsk kulturpolitikk i årene framover. Målet er at 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kulturformål i 2014.

Den eneste nye

Hadia Tajik er det eneste nye navnet i regjeringen. Hun erstatter Anniken Huitfeldt som blir ny arbeidsminister etter Hanne Bjurstrøm.

Den nye kulturministeren ble valgt inn på Stortinget i 2009. Der har hun vært medlem av kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Før det var hun politisk rådgiver i Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Hun har også vært politisk rådgiver for statsminister Jens Stoltenberg i 2008. Hun var da den yngste ved Statsministerens kontor noensinne.

Tajik er født i Norge. Foreldrene hennes innvandret fra Pakistan. Hun er oppvokst i Bjørheimsbygd i Strand i Rogaland.

Mer fra Dagsavisen