Innenriks

Et hjem i havna

BOR I BÅT: For Miriam H. Skjæraasen, Adrian Johansen og hunden Frank tar båtsesongen aldri slutt.

- Vi lever et helt vanlig liv. Det uvanlige er at vi gjør det på en øy i Oslofjorden, sier Adrian Johansen.

Det er ettermiddag, og Johansen og Miriam H. Skjæraasen har nettopp kommet hjem fra jobb. Hjemmet er en seilbåt ved Hovedøya i Oslo, og der har paret bodd sammen med hunden Frank i godt og vel et år.

Oslo sentrum er bare noen minutter unna med den lille plast­jolla de oftest bruker for å kjøre inn til fastlandet. Sommerstid er det også kort mellom rutebåtene som frakter hovedstadens innbyggere til og fra den populære øya.

Fra hus til båt

Er det ikke kaldt? Og vått? Og veldig trangt? Skjæraasen og Johansen har fått mange spørsmål etter at de flyttet inn i seilbåten S/Y Micasa i fjor. I den varme vårsola rister de fornøyd på hodet. Etter et år på Hovedøya ser de ikke problemene som andre ser. Frank logrer ivrig og er tilsynelatende helt enig.

Parets båtdrøm vokste mens de bodde i mer ordinære boliger. Da de bodde i hus, gikk mye tid til å lese om eventyr på sjøen. De solgte etter hvert huset for å få råd til både leilighet og båt, men heller ikke da falt brikkene helt på plass.

- Mange snakker om at det kunne vært fint å bo i båt, uten å gjøre noe med det. Vi bestemte oss for å prøve, og vi trives godt. Men det er nok en del kollegaer og venner som synes vi er gale, sier Skjæraasen, som innrømmer at også de var spente på hvordan det skulle bli i januar og februar.

Årets vinter ga paret en mild start på livet med seilbåten Jeanneau Sun Odyssey 409. Fraværet av tjukk fjordis sikret også framkommeligheten for plastjolla, og paret har derfor sluppet å forholde seg til rutetider.

- Jeg tror vi blir på Hovedøya neste vinter også, sier Johansen.

Få ting

S/Y Micasa, som ble kjøpt i Drøbak og hentet i Tyskland, er omtrent 12 meter lang og 4 meter bred. Båten rommer det meste du finner i en vanlig bolig. Den har tre soverom, et lite bad, og kombinert stue og kjøkken. Kalesjen gjør at uteplassen blir som en slags vinterhage. Plassen i båten er utnyttet til fulle.

Siden kvadratmeterne er begrenset, og båten også ofte brukes til seiling, er det ikke rom for mye rot. Bortsett fra et par esker med ting i en bod på land, har paret derfor kvittet seg med det meste de hadde av eiendeler.

- Møbler og ting har vi enten solgt eller gitt bort. Det er faktisk befriende! forteller de.

Når vi spør paret om ulempene ved å bo i båt, drar de på det. Hva skulle det være?

- Det er noen som påpeker at vi har solgt oss ut av boligmarkedet, sier Johansen.

Men lave boutgifter gir også muligheter for å legge av en god slump sparepenger hver måned. Dessuten har de fått en mobil feriebolig på kjøpet, som de reiser med så ofte de kan. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen