Innenriks

Et hjem fylt med andres avlagte skatter

Hvordan innrede et helt hjem – uten å belaste miljøet?

Bilde 1 av 4

– Jeg har egentlig ikke vært så opptatt av interiør og hvordan det ser ut hjemme. Før jeg ble gravid – da slo redebyggingsbehovet inn, sier Johanne Houge.

For at de 40 kvadratmeterne hun deler med samboeren skulle bli et babyvennlig rede, måtte gamle møbler ut og nye inn. Skjønt, nye var de egentlig ikke – alt er arvet, kjøpt brukt eller lånt.

– Det er fint å kunne gjenbruke andres skatter. Og ikke minst mye mer miljøvennlig, sier Houge, som har et mer bevisst forhold til sitt eget forbruk enn de fleste.

Hun jobber som klimarådgiver i Naturvernforbundet og er med i bloggkollektivet «Grønne jenter» – en blogg som forsøker å vise at å være miljøbevisst også kan være gøy.

– Man trenger ikke å legge om livsstilen helt. Vårt motto er at alle kan gjøre litt, sier hun.

Houge og samboerens oppussingsprosjekt ble innledet med å leie inn en interiørkonsulent som kom med tips og råd til møblering, belysning og fargevalg.

Deretter ble leiligheten malt – med svanemerket maling anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.

Miljøgifter

Så startet jakten på FINN og sider for kjøp og salg på Facebook.

– Jeg forsøkte å gå på loppemarkeder også, men jeg syntes det var litt stressende. Og da jeg var gravid, orket jeg ikke å gå ut så mye, så det var perfekt å finne ting på nett. Så leide vi gjerne en bil og hentet fire-fem ting i slengen, forteller hun.

Sofaen var et av møblene hun brukte mye tid på å finne. Hun var innom mange butikker for å prøvesitte og finne en modell hun likte. Valget falt på en Bolia-sofa.

– Jeg la inn et autosøk på FINN, og to uker senere dukket den opp, sier hun.

Sofaen er trukket i ullstoff, noe som er en fordel om man vil unngå miljøgifter.

– En del møbler er satt inn med forskjellige kjemikalier som er skadelige for oss, sier hun.

Av samme årsak foretrekker hun bruktklær til sønnen Torstein på fem måneder.

– Nye klær inneholder ofte rester av giftstoffer. Velger du godt brukte klær, er disse skyllet ut, tipser hun.

Mye av babyutstyret er lånt.

– Ofte vet man ikke hva man trenger før man har prøvd. For eksempel lånte jeg et babyrede. Det brukte vi én uke, så ville han ikke ligge i det mer. Da er det greit å ikke ha kjøpt.

Klimakutt på FINN

Houge ble etter hvert en dreven både selger og kjøper på bruktmarkedet. Men innrømmer at hun via nettet gikk på noen feilkjøp underveis.

– Jeg fant en fin lampe som jeg tenkte å ha i vinduskarmen. Jeg dro for å hente den og eieren kom ut – med en lampe som var så stor at bare beina hans syntes, forteller hun.

Houge fikk seg en god latter og hytta en stor, ny lampe – i den lille leiligheten fikk den ikke plass. En barneseng måtte også selges videre, fordi den var mye større enn Houge trodde.

Å la ting sirkulere framfor å satse på «bruk og kast», kan ha store gevinster for miljøet. Ifølge en undersøkelse gjennomført av IVL Svenska Miljöinstitutet for FINN, sparte varene solgt på FINN Torget i 2015 miljøet for 500.000 tonn CO2. Tallet er basert på at hvert solgte produkt på FINN Torget erstatter produksjon av tilsvarende nytt produkt, samt avfallshåndtering av produktet.

Brukt og unikt

I fjor hadde FINN Torget 1,9 millioner unike besøkende. FINN har ikke undersøkt hvor mange av dem som velger brukt av hensyn til miljøet.

– Vi tror folk er blitt mer miljøbevisste. Men folk bruker nok FINN av andre årsaker også, som ønsket om å gjøre et kupp, finne noe unikt eller kvitte seg med ting på en lettvint måte, sier PR- og informasjonssjef i FINN Kristine Eia Kirkholm.

Bruktkjøp har flere fordeler enn å spare penger og miljøet.

– Man slipper å montere IKEA-møblene selv, sier Houge. (NTB tema)

Johannes brukt-tips

Kjøpe

Hvis du er villig til å kjøre litt for det rette objektet, er det lurt å legge inn autosøk på FINN på et litt større område enn akkurat der du bor.

Be om mål, slik at du er sikker på at møbelet passer inn.

Be om nyttig informasjon som ofte ikke oppgis: Røyker eieren? Hvordan er møbelet lagret – tørt eller i en fuktig kjeller?

Sørg for å få selgers telefonnummer og lag en tydelig avtale om når du skal komme. Ellers kan det fort bli bomtur.

Var ikke gjenstanden som du trodde, så tør å si at du har ombestemt deg.

Selge

Vurder om det er best å selge eller å gi bort. Å gi bort går mye raskere – det er kanskje viktigere enn den femtilappen du kunne fått for å selge den.

Sørg for at du er hjemme etter at tingene er lagt ut, slik at de kan hentes raskt.

Sett en tidsfrist for dem som skal hente. Har de ikke hentet innen avtalt tid går tilbudet til neste på lista.

La annonsen ligge til tingen er hentet. Hvis ikke kjøper dukker opp, kan andre melde seg.

Mer fra Dagsavisen