Nyheter

Et helt lokalsamfunn i sjokk og sorg

Med tunge skritt forlot advokat Harald Stabell hjemmet til Sigrid Schjetne i går. Kort tid før fikk Sigrids foreldre budskapet de fryktet aller mest.

I fire uker har de lett og lett, og håpet på et mirakel. I går var det slutt. Nyheten om at Sigrid Schjetne (16) var funnet død, rystet det lille lokalsamfunnet på Østensjø. Sorg og oppgitthet, fortvilelse og sinne preget beboerne i Sigrids nærmiljø utover kvelden i går.

- Skremmende og ufattelig

- Vi syns veldig synd på familien. Dette er så utrolig trist, sier nabo Erling Bendiksen og døtrene Nora og Vilde. Den eldste av døtrene går i klassen til Sigrids lillesøster.

Sammen har familien Bendiksen engasjert seg sterkt i søket etter Sigrid. De har gått gjennom terrenget skulder ved skulder med det store antallet letemannskaper som utrettelig holdt ut i letingen etter 16-åringen da hun var meldt savnet.

- Vi tre lette her i nærområdet. Min kone var også med å søke etter Sigrid i Oppegård. At Sigrid nå er funnet død er forferdelig. Alle rundt her har opplevd vårt område som trygt. At noe sånt kan skje er skremmende og ufattelig, sier Erling Bendiksen.

En annen mor i nærmiljøet gir uttrykk for det mange tenker:

- Hvorfor får slike folk gå løs?

Ved skolen der Sigrid sokk og mobiltelefon ble funnet, legger naboer og venner ned blomster og tenner lys.

- Jeg har vært med på letingen fra dag én, og var ute senest i går, forteller Lena Andreassen til VG Nett. Hun er glad politiet har siktet og pågrepet to personer, men føler veldig med familien.

- Saken er trist og helt jævlig, sier Andreassen.

- I dyp sorg

Dagsavisen traff en alvorstynget Harald Stabell på vei ut av hjemmet til Sigrid Schjetne i går ettermiddag. Der hadde han vært sammen med Sigrids familie og som var samlet for å ta vare på hverandre etter at de hadde fått dødsbudskapet. Senere formidlet bistandsadvokat Stabell familiens reaksjoner.

- Familien fikk beskjeden først sent tirsdag ettermiddag. Man ventet på en endelig bekreftelse fra Rettsmedisinsk institutt. Nå har de fått den vissheten de har savnet i alle disse ukene med usikkerhet omkring hva som har skjedd med datteren, sier advokaten. Han sier familien nå er i dyp sorg.

- Først etter det budskapet de fikk i natt om likfunnet, og så bekreftelsen på at det var Sigrid. Det siste døgnet har vært marerittlignende, sier Stabell.

Den 16 år gamle jenta forsvant fra Østensjø i Oslo da hun var på vei hjem fra en venninne natt til 5. august.

Mandag kveld fant politiet et lik i et skogholt ved Kolbotn. Funnstedet ligger rundt 20 minutters kjøring fra der jenta forsvant, og bare noen hundre meter fra steder der det har blitt søkt etter Sigrid.

Vil takke for støtten

Pågangsmotet og støtten fra venner, naboer men også fra fullstendig ukjente har vært av dimensjoner man knapt har sett i noen forsvinningssak i Norge. Besluttsomme mennesker i hundretall har dag etter dag stilt opp og lett etter Sigrid, for å finne henne, og for å vise familien at de fortsatt trodde på at saken kunne få et lykkelig utfall.

Foreldrene har fått massiv støtte i en fortvilet tilværelse. I dag vil de takke alle som har stilt opp.

- Onsdag klokken 18 vil familien samles der letingen har startet, ved trappen på Østensjø skole: Dit kommer også vennene som har bidratt til å organisere letearbeidet etter at Sigrid forsvant, og alle som har vært med eller ønsker å markere en slags avslutning, er velkomne, sier familiens talsmann Geir Strand til NTB.

I går var familien i et møte hvor de blant annet så politiets pressebrifing fra Politihuset på Grønland.

- De har snakket sammen, klemt hverandre og snakket om hvordan det har vært og om hvordan de skal avslutte dette, sier Strand.

Strand sier familien ønsker at bydelen nå skal komme tilbake i normalt gjenge.

Foreløpig kan politiet ikke gi noen detaljer om dødsårsak eller andre omstendigheter, men Stabell sier familien setter pris på nå i hvert fall å ha fått visshet i hva som har skjedd, etter fire uker i uvisshet.

- De har blitt veldig godt informert av politiet, så vi har ikke noe å utsette på informasjonen og etterforskningen de har drevet, sier han.

Tar bort tryggheten

Presten i Oppsal kirke, like i nærheten av der Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant, mener det er godt å ha et svar på hva som skjedde med 16-åringen.

Selv har han to døtre og bor i området.

- Jeg synes vi har et flott fellesskap her, nesten som en liten bygd. Når noe sånt skjer, tar det selvfølgelig bort noe av tryggheten, sier prest Kåre Skråmestø til NTB.

Han mener likevel det verste ville være å aldri få noe svar på hva som skjedde med 16-åringen.

- Nå får familien svar, og det er godt å ha et svar, sier han.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen