Innenriks

Et dansende forbilde

Helt siden Herbie Skarbie Kawuna kom til Norge i 2008, har han engasjert seg for barn og unge. I år vant han prisen «årets forbilde».

- Lærer! Visse du at Michael Jackson har begynt å jobbe på Levre?!

Ifølge historien var det slik elevene på Levre skole i Bærum reagerte da de så Herbie Skarbie Kawuna danse for første gang.

Det er gått noen år siden den tid. Men fortsatt er Kawunas dansetime hver fredag ukas høydepunkt på Levre SFO. En gymsal er fylt av barn som strekker armene i været, vrikker på hoftene og hopper rundt på glatte sokkelester mens Kawuna leder an og skjærer ville grimaser. Da er det ikke bare-bare å være forelder som skal hente sønnen sin hjem på slutten av dagen: - Danse først!

Fikk forbildepris

Kawuna kom til Norge fra Uganda i 2008. På de fire årene han har vært i landet, har han rukket å engasjere seg i arbeid med barn og unge på flere plan:

Han jobber ved flere SFO-er i Bærum, underviser i kulturskolen og har ansvar for det flerkulturelle teateret P:unkt. I år fikk han pris for innsatsen.

Hvert år deler Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet ut prisen Årets forbilde. Den gis til en person med innvandrerbakgrunn som gjør en særlig innsats for barn og unge.

- Jeg hadde aldri forventet å få en sånn pris. Det var en overraskelse, forteller Kawuna.

- Å være med barna er bare gøy. Men det viser at det er noen som ser deg og tenker på deg når du forsøker å gjøre noe bra, sier han.

Da Inga Marte Thorkildsen ga ham prisen, trakk hun fram hans evne til å begeistre og smitte de unge med selvtillit.

- Han blir beskrevet som en vaksine mot mobbing, fordi han klarer å se hvem som trenger litt ekstra oppmerksomhet og inkludere dem i fellesskapet, sa hun.

Driver barnehjem

- Han er bare et eventyr. Det er ikke noe negativt å si om ham, sier Inger Helen Harsem, tidligere leder av SFO ved Levre skole.

- Han tar barn på alvor og avviser ingen. Ingen får høre at de gjør ting feil. Han er opptatt av at barn skal ha det bra, slår hun fast.

Det gjelder også for barn i Uganda. En del av pengene han tjener, går til et barnehjem han driver i hjembyen Kerala.

- Da jeg kom til Norge, tenkte jeg at jeg kunne tjene mye mer her enn jeg kunne i Afrika. Noen av de pengene kunne jeg bruke til å hjelpe andre mennesker, sier han.

Han egne forbilder er mennesker som Nelson Mandela, Gandhi, Michael Jackson - og sin far.

- Han var ikke utdannet, men sørget for at jeg fikk gå på skole, sier Kawuna.

- Hvem jeg har som forbilde, kommer an på hva det gjelder. Jeg tror man har noe å lære av alle, fortsetter han.

irene.thoresen.ronold@dagsavisen.no

Fra juryens begrunnelse

Herbie Skarbie Kawuna har en unik evne til å se ungdom, få dem fokusert, motivert og engasjert. Han får hver enkelt til å yte sitt beste uten å bruke mange ord, forteller hans kollegaer i Asker. De sier også at han er en vaksine mot mobbing, fordi han klarer å se hvem som trenger litt ekstra fokus og inkludere dem i fellesskapet.

Hans liv ble tidlig preget av tap. Han mistet foreldrene i ung alder, og fikk som 14-åring ansvar for sine yngre søsken. Etter at en yngre bror med en boksekarriere foran seg, som han hadde et nært forhold til, mistet livet under tragiske omstendigheter ble han tatt hånd om av en misjonær. Derfra gikk veien til Norge.

Tross en tøff start på sin reise fra ung til voksen har han beholdt en livsglød som han deler sjenerøst med de han møter. Dans og musikk har vært hans store lidenskap siden han var ung gutt i Uganda. Han lærte seg selv å danse, og hadde Michael Jackson som sitt store forbilde. For å perfeksjonere sine bevegelser trengte han et speil. Noe familien ikke hadde råd til. Løsningen ble å trene med sin egen skygge på muren i lyset av naboens sikkerhetslys. Resultatet: han vant Ugandan Championship 4 ganger.

Kilde: Barne-, likestillings- og 
inkluderingsdepartementet

Mer fra Dagsavisen