Avtroppende finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) møtte pressen ved statsrådboligen i Oslo tidlig mandag morgen før fremleggelsen av statsbudsjettet for 2014. FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX

– Et budsjett for arbeid og velferd

STATSBUDSJETTET: Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) lover et «godt rødgrønt budsjett» når han presenterer den avtroppende regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

Tradisjonen tro møtte statsråden pressen på trappen hjemme før han tok veien til Stortinget for å legge fram det siste rødgrønne budsjettet.

– Dette er et godt rødgrønt budsjett for arbeid, velferd og rettferdighet, sa Johnsen da han møtte pressen i morgenmørket utenfor boligen på Gimle i Oslo.

– Ansvarlig pengebruk

Iført sin tradisjonelle hatt, for anledningen en mørk Stetsonhatt, svarte Johnsen villig på spørsmålene om budsjettet. Han røpet derimot ingen konkrete størrelser eller hvilke rammer den avtroppende regjeringen legger for den nye i tallene som legges fram klokken 10.

– Det blir et budsjett som er tilpasset den økonomiske situasjonen i Norge. Det går bra i Norge, noe som betyr at vi må være forsiktige med bruk av oljepenger, men det er godt budsjett som peker framover, sier Johnsen.

Han beskriver budsjettet som ansvarlig og advarer den påtroppende regjeringen med å åpne opp for mer bruk av oljepenger. Han sier mer penger fases inn så lenge statsbudsjettet vokser, men gir ingen antydning om hvor mye.

– Oljepengebruken bestemmer ikke bare retningen for Norge, men også hvordan verden utenfor ser på Norge. Så jeg mener at oljepengebruken ligger der den bør ligge, sier Johnsen.

– Trolig uenighet

Han ville ikke foregripe Erna Solbergs reaksjon på forslaget som legges fram. Den påtroppende regjeringen vil trolig bare i begrenset grad kunne endre på budsjettet og må dermed finne seg i styre etter den avtroppende regjeringens disposisjoner det neste året.

– Det er vanskelig å spå Solbergs reaksjon, men de har varslet en ny kurs, så det vil trolig være ting i dette budsjettforslaget som de er uenige i, sier Johnsen diplomatisk.

Han peker på at Norge skiller seg ut i Europa og at det er viktig at vi er i stand til å være konkurransedyktige når den økonomiske veksten ute tar seg opp.

– Vemodig

Det er tiende gang hedmarkspolitikeren skal legge fram et budsjett for Stortinget. Etter regjeringsskiftet må Johnsen i godt lag med mange i regjeringen gå tilbake til sin gamle jobb.

– Det er litt vemodig. Det blir en ny hverdag for mange av oss, vi må finne nye jobber og nye posisjoner og skilles fra folk som vi som vi på alle mulige måter liker å være i lag med, sier Johnsen, som går tilbake til stillingen som fylkesmann i Hedmark etter regjeringsskiftet.

Han ble også spurt om hvilket dikt han hadde tenkt å lese for Stortinget denne gangen, men her holder han kortene tett til brystet.

– Det blir et godt dikt, var alt han ville røpe før han tok fatt på veien til Stortinget. (NTB)