Innenriks

Espen mistet jobben tre ganger – vil kjempe mot bemanningsbyråer

– Dette er det beste eksempelet på hvordan ting ikke skal være, sier LO-sjef i Rogaland, Eirin Sund.

Espen Watne har en kontrakt som går ut i slutten av august. Fra og med neste uke står han uten en jobb, fordi bedriften ikke ville fornye kontrakten hans igjen.

– De sa det var fordi jeg ikke kunne jobbe mer overtid, så nå skal de bytte meg ut, forklarer en tydelig preget Watne til RA.

Han ønsker å dele sin historie, om å føle seg utenfor i arbeidslivet, og en usikker framtid, i et håp om at flere i samme båt også vil ta til orde for en forandring.

– Når man blir innkalt til jobbintervju gjennom et bemanningsbyrå må man selv legge listen for hvilken lønn man vil ha for å utføre en jobb. Legger du den for høyt, får du deg ikke jobber, for da vil bedriftene leie inn noen som jobber billigere, forklarer Watne.

Han sier man føler seg presset og nødt til å legge seg på et så lavt lønningsnivå som mulig, bare for å kunne ha en jobb hvor man ikke har «noe man skulle sagt.»

– Du selger deg rett og slett for å få en jobb, sier Watne.

Han forteller om gangene han ikke fikk fornyet kontrakter, og nevner at den ene gangen fikk han ikke fornyet kontrakten, men kort tid etterpå lyste bemanningsbyrået ut akkurat den samme stillingen han hadde hatt, og de prøvde å få han inn i stillingen igjen, uten hell.

Watne hadde fått mye skryt i denne jobben, og han opplevde at han var flink i jobben. Problemet var at det kom fram at Watne hadde verv i fagbevegelsen og var organisert.

Føles forferdelig

Etter å ha mistet jobben to ganger, gikk han igjen igjennom samme prosess med å legge seg på et lavt lønnsnivå. Han får seg en jobb, og lærer alt. Han gjør en god jobb, men etter 1,5 år, får han beskjed om at han skal byttes ut, fordi han ikke kan jobbe mer overtid.

– Hvordan oppleves det?

– Det er helt forferdelig, det har skjedd meg tre ganger. De to første gangene var det fordi jeg var organisert, og denne siste gangen har jeg holdt vervene mine skjult, fordi jeg var redd det skulle skje igjen, men denne gangen var det at jeg ikke kunne jobbe nok overtid som var problemet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Brutalt og rått

LO-sjef i Rogaland, Eirin Sund, kjenner historien til Watne godt, og synes den viser hvor brutalt og rått ting har blitt.

– Dette er det beste eksempelet på hvordan ting ikke skal være, sier Sund til RA.

Sund sier det er viktig å jobbe med å få bukt med useriøse aktører, og sier at det er utrolig viktig at historiene til Watne og andre kommer fram, for å få sakene høyere opp på den politiske dagsorden, slik at man kan få gjort noe med det.

Watne har nå meldt seg inn i SV, og stiller til valg, for å kjempe for endring.

Mer fra Dagsavisen