Innenriks

Ernas rådgiver inn i asylkampen

Erna Solbergs statssekretær Lars Øy (H) måtte inn i asylforhandlingene for å hindre fullstendig sammenbrudd.

Det har stormet mellom Venstre og Kristelig Folkeparti på den ene siden og Fremskrittspartiet på den andre siden i forhandlingene om en varig løsning for asylbarna.

Etter det Dagsavisen erfarer skal Statsministerens kontor (SMK) ha blitt trukket inn i forhandlingene etter elendig framdrift mellom justisminister Anders Anundsen (Frp) og sentrumspartiene.

Forhandlingene har etter det Dagsavisen kjenner til også vært et tema på de såkalte «5 C»-møtene mellom statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande. Møtene har navnet etter samarbeidsavtalens punkt 5 C hvor det heter at «Statsministeren inviterer jevnlig til møte med samarbeidspartienes parlamentariske ledere, partiledere og eventuelle andre nøkkelpersoner for å drøfte viktige saker og oppfølgingen av avtalen.»

 

Les også: Slik skal KrF stoppe Frps asylkjør

 

Trenerer hjertesak

Dagsavisen har tidligere omtalt at KrF-politikere truet med å forkaste hele asylavtalen dersom ikke regjeringen raskt implementerte ny regler for asylbarna - med KrF og Venstres intensjoner om en bedre løsning for barna som har vært lenge i Norge.

- Regjeringen har kun konsentrert seg om de delene av avtalen som har vært viktig for Fremskrittspartiet, mens det som er viktig for Venstre og KrF ikke blir prioritert, har KrF-leder Knut Arild Hareide tidligere uttalt til Dagsavisen. Han la til:

- Det har skapt betydelig frustrasjon.

Sentrumspartiene opplevde at regjeringen bevisst trenerte en av deres hjertesaker.

Dagsavisen vet at Statsministerens kontor ble involvert i prosessen, som i utgangspunktet justisministeren hadde ansvar for, fordi sentrumspartiene var frustrerte over manglende framgang.

 

Krangler om avtalen

Regjeringen sendte i høst ut et forslag på høring om asylbarna, og det var ventet at de blåblå partiene skulle fremme et forslag i Stortinget i månedsskiftet oktober-november. Slik har det altså ikke gått.

Det skal blant annet ha vært sterk uenighet om hva intensjonen skal ha vært med avtalen. Den manglende framgangen førte til at KrF og Venstre stilte ultimatum:

Enten leverer dere et godt forslag for asylbarna ellers trekker Venstre og KrF seg fra hele asylavtalen.

 

Ble satt på plass

Dagsavisen vet at justisminister Anders Anundsen, statssekretær Jøran Kallmyr, statssekretær ved Statsministerens kontor Lars Øy (H), KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande møttes i Nydalen tirsdag 18. november for å drøfte forhandlingene.

Etter møtet skal justisministeren ha endret holdning - og det var ikke lenger noen tvil om hva intensjonen med samarbeidsavtalen var når det gjaldt asylbarna.

 

«Et lite tulleparti»

Det har stormet mellom KrF og Frp i asylsaken. I sitt alternative budsjett foreslo KrF å stanse utbyggingene av lukkede mottak på Trandum og redusere måltallet for utsendelser av utlendinger.

Dette provoserte Frp såpass mye at Mazyar Keshvari gikk ut i Dagsavisen og uttalte at «KrF er et lite tulleparti».

Nå venter sentrumspartiene på en fjerde skisse til forskriftsendringen fra regjeringen.

Dragkamp går konkret på balansen mellom innvandringsregulerende hensyn og hensynet til barnets beste. Det forhandles om hvordan forskriften til utlendingslovens § 38 skal lyde. Den handler om sterke menneskelige hensyn i asylsaker.

 

Les også: Trekker tullekommentar om KrF

 

Fortsatt forhandlinger

KrF og Venstre har vært misfornøyd med at regjeringen i sitt høringsforslag vil kreve at «foreldrene som hovedregel skal ha medvirket til å avklare egen identitet og bidratt til å muliggjøre retur» - fordi dette i realiteten ville føre til en innskrenking i hvilke asylbarn som får opphold.

Samtidig sender Politiets utlendingsenhet ut rekordmange fra Norge.

Lars Øy vil ikke kommentere saken overfor Dagsavisen, annet enn at han bekrefter det «interne møtet» 18. november.

Mer fra Dagsavisen