Hvis Høyre kommer i regjering, lover Erna Solberg intet mindre enn raskere helsehjelp, kortere helsekøer, økt pasientinnflytelse, større mangefold av tilbud, bedre kvalitet og pasientsikkerhet, hjelp til rusmisbrukere og psykisk syke, og mer helseforskning. FOTO: NTB SCANPIX

Ernas oppskrift på god helse

Høyre-leder Erna Solberg påstår at helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tatt for mye Møllers tran når han beskriver Helse-Norge som vellykket.

I går møtte Høyre-leder og statsministerkandidat Erna Solberg sine egne på Gardermoen. Her rakk hun både å lange ut mot den ferske helseministeren Jonas Gahr Støre (Ap) og lansere Høyres helsereform.

 

Harde fakta

- Det kan virke som statsråd Støre har tatt litt mye Møllers tran når han beskriver situasjonen i den norske helsetjenesten. Det er mulig han bare har byttet ut noen ord i et manus han brukte i sin tid som utenriksminister, som handlet om Norges fortreffelighet i verden, sa Solberg fra talerstolen.

- Alle skal få en sjanse, men han har begynt med å fortelle en skjønnmalt historie om norsk helsevesen. Det er farlig å snakke om bare det som er bra, utdyper hun overfor Dagsavisen.

Solberg har ei smørbrødliste over hva Støre gjør feil: Hun betviler Støres faktagrunnlag når han presenterer kraftig nedgang i dødstall og høy pasientsikkerhet. Hun anklager ham for å bidra til et helsevesen der lommeboka bestemmer, men vil imidlertid ikke kritiserer ham for å sende barna sine på privatklinikken Volvat; Høyre-lederen vil nemlig åpne døra på vidt gap for private helseleverandører. Og hun mener dessuten at helseministeren bortforklarer helsekøene og har uklare løfter.

- Om du skulle vinne valget, kommer du til skittent bord?

- Jeg vil ikke si skittent, men til et område hvor det er stort behov for reformer og en prioritering av de svakeste gruppene, svarer Høyre-lederen.

 

Ut med Helse Sør-Øst

Erna Solberg har sett sykehuspolitikken fra utsiden av regjeringen de siste sju årene. Det er klart for henne at flere av landets sykehus trenger en real omveltning der kvalitetsmåling og retningslinjer skal definere arbeidet. Selve overbygget i Helse-Norge, de regionale helseforetakene, vil hun til livs.

- Vi trenger ikke de regionale helseforetakene som styrer sykehusene, men heller en etterspørselorganisasjon uten eierskap. Støre sier de regionale har peiling på de lokale forholdene, men her har han misforstått. Det er sykehusene selv som har oversikten, framholder Solberg.

 

Inn med private

Erna Solberg har flere konkrete ideer om hva Helse-Norge trenger. En av dem er private aktører.

- Private kan bidra til å få køene ned, og tilby innovativ behandling og en alternativ måte å behandle på, sier hun.

Høyre-lederen avviser at økt privatisering vil gi et klassedelt helsevesen. Solberg mener nemlig at dagens system dytter i den retningen på egen hånd.

- Hvor viktig er helse for deg fram mot valget?

- For meg er det viktig, for dette er grunnleggende for mennesker i vårt land. Å trygge et offentlig finansiert helsevesen som er tilgjengelig for alle, er noe av det viktigste vi politikere gjør. Vi står ved et interessant skille i norsk helsepolitikk, og har mange muligheter. Jeg vil reformere særlig på området kvalitet og når det gjelder å behandle de svakeste gruppene, sier Høyre-lederen.