Innenriks

Ernas historiske mannskap

REGJERINGSSKIFTE: Høyre-leder Erna Solberg mønstrer et lag med bred politisk erfaring, men få av de nye statsrådene har sittet i regjering før. Kvinneandelen er 50 prosent, og Sørvestlandet er godt representert.

På slaget 12 gikk Jens Stoltenberg (Ap) formelt av som statsminister, to timer etter at han fikk innvilget sin avskjedssøknad av kongen. I samme øyeblikk ble Erna Solberg (H) landets statsminister.

To timer tidligere presenterte statsminister Erna Solberg sin nye regjering med å slå fast at «dette blir fire vellykkede år».

Med statsministerens egne ord beskrives landets nye regjering som «kunnskapsrik på alle plasser».

Solberg mener at hun har funnet balansen mellom regjeringserfaring, erfaring fra Stortinget og faglig kompetanse.

– Jeg mener dette blir en styringsdyktig og god regjering med kunnskapsrike politikere på alle plassene. Dette blir fire vellykkede år, sa Solberg da hun onsdag formiddag leste opp navnene på statsrådene i den nye regjeringen.

Les også: Her er Ernas kvinneregjering

Vestlandet

Statsministeren la til at hun hadde vært opptatt av å få til en regjering med god geografisk representasjon.

Ikke alle fra regjeringspartiene som NTB snakket med på Stortinget onsdag, er enige i at hun har lyktes der.

Uten at noen vil siteres, blir det vist til at sju av regjeringens statsråder er fra Vestlandet, mens Østlandet og innlandet er tynt representert. Oslo har to statsråder, representert ved finansminister Siv Jensen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Konstruktiv

Mens Solberg-regjeringen gjorde seg klar til å innta Slottsplassen klokken 12, avviklet Jens Stoltenberg (Ap) det siste statsråd hos kongen med den rødgrønne regjeringen.

Etter seks år som kongens nabo, sa han fram til å flytte tilbake til privatboligen på Nordberg:

– Det blir helt sikkert kjempefint å sove hjemme, sa Stoltenberg.

Den nye politiske hverdagen ville han ikke si så mye om, ut over en beskrivelse av seg selv som en saklig, konstruktiv og ryddig opposisjonsleder.

– Jeg vil gratulere den nye regjeringen. Den politiske hverdagen kommer raskt, og da kan vi komme tilbake og snakke om de politiske sakene, sa han.

Les også kommentar på Nyemeninger.no.

Historisk

Ingen av navnene Solberg leste opp i vandrehalen i Stortinget litt over klokken 10 onsdag var ukjente for offentligheten. Laget har bred politisk erfaring, mange har ledet fagkomiteer på Stortinget, andre har erfaring fra lokalpolitikk og offentlig administrasjon. Kjønnsfordelingen ble 50-50.

Regjeringen er historisk på flere enn en måte:

* Solberg blir landets andre kvinnelige statsminister og den første fra Bergen siden Johan L. Mowinckel i 1935.

* Fremskrittspartiet er i regjering for første gang i partiets 40-årige historie.

* «Bare» tre av statsrådene har tidligere erfaring fra å sitte rundt kongens bord.

Norgeshistoriens første regjering der Fremskrittspartiet inngår, blir seende slik ut:

Statsminister Erna Solberg (H)

Den 52 år gamle Høyre-lederen fra Bergen var de borgerliges felles statsministerkandidat i valget. Hun går til jobben med lang erfaring både som stortingspolitiker og statsråd i Bondeviks andre regjering.

Statsråd ved Statsministerens kontor Vidar Helgesen (H)

45-åringen overtar stillingen som Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har hatt under Jens Stoltenberg. Var statssekretær i UD i årene 2001– 2005 og engasjert i det norske arbeidet med å skape fred på Sri Lanka. Fra Bodø.

Utenriksminister Børge Brende (H)

Hentes hjem fra jobb som administrerende direktør i Verdens økonomiske forum for å bekle stillingen. 48-åringen var generalsekretær i Norges Røde Kors fra 2009 til 2011 og har statsrådserfaring fra Bondeviks andre regjering. Oppvokst i Trondheim.

Finansminister Siv Jensen (Frp)

44-åringen fra Oslo har ledet Frp siden 2006, og hun ble nestleder i partiet i 1999. Er utdannet diplomøkonom fra Norges Handelshøyskole. Har vært en sterk pådriver for å få Frp inn i regjering.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H)

48-åringen fra Bærum har lenge vært en av Erna Solbergs nærmeste medarbeidere og får nå ansvaret for et nytt «superdepartement». Har vært Høyres finanspolitiske talsmann siden 2001 og nestleder i en årrekke. Ledet Unge Høyre på 1990-tallet.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp)

41-åringen har frontet Frps økonomiske politikk i en årrekke, både som finanspolitisk talsmann og stortingsrepresentant i årene 2005– 2013. Blir nå statsråd på ett av partiets kjerneområder. Bor på Bryne i Rogaland.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H)

Frontet Høyres tunge satsing på helsepolitikk i valgkampen og har sittet i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget siden 2009. 42-åringen har vært andre nestleder i partiet siden 2010. Fra Rogaland.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H)

37-åringen har ledet forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget de siste fire årene. Tidligere leder for Unge Høyre og fast stortingsrepresentant fra 2005. Oppvokst på Strømmen og i Tromsø, men bor i Oslo.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

Har bakgrunn fra Unge Høyre. 35-åringen har sittet på Stortinget siden 2009 og vært partiets arbeidspolitiske talsmann. Får nå ansvaret for ett av Høyres viktigste satsingsområder. Oppvokst i Porsgrunn.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp)

37-åringen fra Vestfold har de siste fire årene gjort seg bemerket som leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Var andre nestleder i den særskilte 22. juli-komiteen. Satt i Frps sentralstyre i årene 1989– 99.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp)

38-åringen bor i Trondheim og har hatt en rekke partiverv lokalt og regionalt. Stortingsrepresentant i årene 2005– 2013.

Næringsminister Monica Mæland (H)

45-åringen har vært byrådsleder i Bergen siden 2003, men er oppvokst i Arendal. Fra 2010 har hun vært medlem av arbeidsutvalget i Høyres hovedorganisasjon. Hun kan bli en av to statsråder i et nytt Nærings- og fiskeridepartement sammen med Elisabeth Aspaker.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp)

39 år og fra Levanger og stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag fra 2005. Leder av arbeids- og sosialkomiteen fra 2009.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp)

Medlem av Frps sentralstyre fra 2005 og byråd i Oslo i årene 2006– 2012. 35-åringen var politisk rådgiver for Frps stortingsgruppe i årene 2001– 2004. Fra Møre og Romsdal, men bor i Oslo.

Kultur- og kirkeminister Thorhild Widvey (H)

57-åringen har bred regjeringserfaring fra Bondeviks andre regjering, både som statssekretær og statsråd. Politisk aktiv siden 1979 og stortingsrepresentant i årene 1989– 1997. Bor på Karmøy i Rogaland.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp)

Stortingsrepresentant siden 2005 og medlem av Frps gruppestyre siden 2009. 44-åringen fra Rogaland har vært politisk aktiv siden 1995 og har representert Fremskrittspartiet i en rekke komiteer på Stortinget.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H)

Selv med bare 52 år utgjør harstadværingen en tredel av Solberg-regjeringens «veterankorps» – de over 50. Innvalgt første gang i 2005, men har erfaring som vararepresentant, samt politisk rådgiver og statssekretær i Bondevik II-regjeringen. Kan bli en av to statsråder i et nytt Nærings- og fiskeridepartement med Mæland.

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H)

Fylkesrådmannen i Vest-Agder blir miljøvernminister. Navnet til 46-åringen var det siste som kom offentligheten for øre tirsdag. Bak seg har hun blant annet vervet som generalsekretær i Unge Høyre og har jobbet om politisk rådgiver for stortingsgruppa. (NTB)

Mer fra Dagsavisen