Erna Solberg hilste norsk Nato-bidrag av gårde

KNM Otto Sverdrup skal det neste halvåret være flaggskip for Natos stående maritime styrke. Fredag besøkte statsminister Erna Solberg (H) fregatten i Oslo.

9. desember overtok Norge kommandoen for Natos stående maritime styrke fra USA, og fregatten fungerer nå som flaggskip for styrken.

Oppdraget går ut på å forsvare Nato-farvann. Sjøstyrkene seiler, patruljerer og trener i Europas farvann, og flåtene er de første til å rykke ut om det skulle bli behov for det.

Statsminister Erna Solberg sa under besøket at Norges bidrag viser at vi tar vår del. Hun mener at å ha kommando i den stående styrken, gjør det norske forsvaret trent på samhandling.

– Jeg syns det er utrolig fint å komme på besøk for å se litt av forsvarskraften Norge har. At vi nå har to av fire kommandoer under norsk ledelse, viser hvilken jobb vi gjør også på den maritime siden for Nato, sa hun.

Ville ikke kommentere Frp-krav

Om bord på fregatten hadde journalister fra mange mediehus møtt opp for å få en kommentar fra statsministeren angående Frps varslede krav til de andre regjeringspartiene for å fortsette i regjeringen. Men Solberg var svært ordknapp rundt dette temaet.

Hun avviste imidlertid at hun har mottatt noen krav fra partiet og viste til møtet hun skal ha med Frp-leder Siv Jensen mandag.

– Frp må nå gjøre sine valg og posisjoner, så får de komme til meg, og så får vi snakke om det, sa statsministeren.

Norge har kommando

I Natos stående maritime styrke stiller Norge med ledelse i form av styrkesjef flaggkommandør Yngve Skoglund (54) og med fregatten KNM Otto Sverdrup. Styrken skal de neste månedene seile i Nord-Atlanteren og Østersjøen.

Onsdag overtok Norge også kommandoen for Natos stående minerydderstyrke i Nord-Europa, SNMCMG1. Kommandoskiftet skjedde under en høytidelig seremoni på Akershus festning i Oslo. Danmark har det siste året hatt kommandoen over styrken.

Også denne styrken har i perioden norsk ledelse ved kommandørkaptein Henning Knudsen-Hauge, som sammen med sin stab holder til på det tyske logistikkfartøyet FGS Donau. Flåten vil etter hvert bestå av ni fartøy, blant dem det norske mineryddingsfartøyet KNM Rauma.

– Godt beskyttet

Det er andre gang en norsk fregatt står på skarp beredskap for Nato siden fregatten KNM Helge Ingstad havarerte i november 2018.

Til tross for at det er én fregatt mindre, at det nye forsyningsskipet KNM Maud må ligge til kai grunnet avvik, og at KNM Otto Sverdrup i tiden fremover vil være opptatt med Nato-oppdrag, understreket forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H), som også var med på omvisningen, at Norge er godt beskyttet.

– Vi bruker mange kapasiteter for å passe på Norge. Når vi får KNM Maud opp å kjøre igjen, endrer situasjonen seg formidabelt og vi får en veldig god kapasitet. (NTB)

Natos stående marinestyrker

* Nato har fire maritime styrker i kontinuerlig beredskap: to fregattstyrker og to minerydderstyrker. Styrkene seiler kontinuerlig og skal rykke ut øyeblikkelig om det trengs.

* I Nord-Europa seiler fregattstyrken SNMG1 (Standing Nato Maritime Group) og minerydderstyrken SNMCMG1, mens SNMG2 og SNMCMG2 seiler i Sør-Europa.

* Norge har i disse dager kommandoen over begge de stående sjøstyrkene i Nord-Europa, både SNMG1 og SNMCMG1. Dette er første gang disse styrkene ledes av ett og samme land.

* 9. desember overtok Norge kommandoen for SNMG1 fra USA. Norge stiller med ledelse og fregatten KNM Otto Sverdrup i styrken. Norge har hatt jevnlig deltakelse i styrken siden oppstarten og ledet styrken i 2013, 2014 og 2017.

* Onsdag 15. januar overtok Norge også kommandoen for minerydderstyrken SNMCMG1 fra Danmark. Norge stiller med ledelse og en minerydder i styrken.

* Begge styrkene inngår i Nato Responce Force, som er forsvarsalliansens viktigste verktøy for rask innsats når kriser eller situasjoner oppstår et sted i verden.

Kilde: Forsvaret/Forsvarsdepartementet/Nato