Innenriks

Erna, Siv og Anders frir til seksbarnsfamilie med TV på slep

Med TV på slep har Erna Solberg og regjeringen invitert seg selv hjem til en afghansk seksbarnsfamilie for å få «reklame for engangsløsningen».

Av Nina Johnsrud og Tor Sandberg

«Hvis dere sier ja, vil dere få masse oppmerksomhet i media og regjeringen vil få «reklame» for engangsløsningen. Finansministeren og justisministeren vil også være med på møtet», skriver kommunikasjonsrådgiver John Olav Kroken i Utlendingsdirektoratet i en tekstmelding til afghanske Ibrahim Rahmani.

«Sammen med journalister fra TV og aviser ønsker Solberg å treffe en familie hun kan snakke med. Kan du og din familie tenke dere å være med på dette? Møtet vil bli holdt hjemme der du bor», skriver Kroken også. Dette er nå endret til Røde Kors’ lokaler i Drammen.

– Må få en ny sjanse

– Vi synes det er hyggelig og har takket ja til invitasjonen. Men jeg vil appellere til Solberg om at de andre lengeværende barnefamiliene som er sendt tilbake til Afghanistan, får søknadene sine vurdert på nytt, sier Ibrahim Rahmani til Dagsavisen.

– Statsministeren må snakke med de utviste barna. De lever i en utrygg og uhyggelig situasjon, sier Rahmani.

I det han kaller «seks vanskelige år i uvisshet med å vente på svar» har han, kona og de seks barna som i dag er mellom to og tolv år, bodd på asylmottak og ventet på å få opphold i Norge.

Flytter inn 1. april

Der har barna opplevd at lekekamerater er blitt hentet på natta for å bli tvangsreturnert. I 2013 fikk familien endelig avslag på asylsøknaden. Da mistet Ibrahim også arbeidstillatelsen – og med den jobben. Familien er fra Jalalabad, øst i Afghanistan, der sikkerhetssituasjonen stadig blir vanskeligere.

Familien var i ferd med å gi opp og rømme fra Norge da regjeringen i desember i fjor «snudde» og innførte en ny forskrift som ga lengeværende barnefamilier opphold. Som lengeværende defineres de som har vært i Norge i mer enn fire og et halvt år.

– 1. april blir en stor dag. Da flytter vi inn i vår egen leilighet i Bærum, sier Rahmani.

– Ikke brukt ordlyden

Kommunikasjonsrådgiver John Olav Kroken i Utlendingsdirektoratet vil ikke kommentere saken.

– Vi henviser til Statsministerens kontor. Det er de som har gitt oss oppdraget, sier han.

Statsministerens kontor svarer følgende i en e-post til Dagsavisen:

«Statsministeren skal besøke en familie i Drammen fredag. Vi har bedt Justisdepartementet om assistanse til å finne en aktuell familie. Vi har ønsket å gjennomføre et slikt besøk i lengre tid. Vi har ikke brukt ordlyden som du viser til. SMK har foreløpig heller ikke invitert pressen til å delta på møtet.»

Mer fra Dagsavisen