Av KrF-fylkeslederne som letter på sløret foran landsstyremøte til helgen, er Trine Skei Grandes Venstre og Erna Solbergs Høyre foretrukne regjeringspartnere, men mange holder døren på gløtt for Ap. til høyre KrF-leder Knut Arild Hareide.

Erna fortsatt stjerna

KrF sliter på meningsmålingene. Fylkeslederne som letter på sløret peker på en sentrum-høyre-regjering. KrF vil ikke fornærme konservative velgere, mener valgforsker.

 

– Det er en klar oppfatning om at KrF er et sentrumsparti som ser det naturlig å samarbeide på den borgerlige siden mot Høyre og Venstre, sier Ann Kathrine Skjørshammer, fylkesleder i Oslo KrF.

Oslo er langt fra alene med sin ønskedrøm om sentrum-høyre, foran Kristelig Folkepartis landsstyremøte til helgen.

Av 19 fylkesledere signaliserer 9 at de foretrekker Erna Solberg som statsminister i en regjering med Venstre, Høyre og KrF. De resterende fylkeslagene har enten fortsatt pågående diskusjoner inn mot helgen, eller vil holde sitt vedtak hemmelig.

Kommentar: Hareide sier ikke nei til Støre (Arne Strand)

– Irriterer ingen

At KrF grasrota nå heller mot borgerlig side er naturlig både fordi det er dem de har samarbeidet med før, men kan også være for å få konservative velgere av gjerdet. På den siste målingen Norstat gjorde for Vårt Land hadde KrF 4,3 prosent oppslutning, og på snittet av målingene ligger de på 5,3 prosent, ifølge poll of polls.

Om dette blir valgresultatet gjør KrF sitt dårligste valg siden 1936.

Etter en sommer og tidlig høst preget av diskusjoner om ekteskapsloven og Pride-deltakelse er det ikke rart at KrF nå vil lande på en konklusjon som roer konservative velgere og medlemmer.

– Å foretrekke en regjering med Høyre, KrF og Venstre er en trygg konklusjon å komme til om man vil unngå konflikt og unngå å irritere og fornærme egne velgere. Å velge å bytte side til Arbeiderpartiet vil bli sett på som kontroversielt, og noe KrF vil kunne tape velgere på. Sånn sett er det strategisk lurt, sier valgforsker Johannes Bergh.

– Men dette er ikke et realistisk alternativ, fordi disse partiene alene ikke har nok oppslutning. Derfor er dette mer ønsketenkning, og kommer ikke til å bli noe av, skynder Bergh seg å si.

Det er også kjent at Frp ikke vil støtte en regjering de ikke er en del av. Dermed ville en sentrum-høyre regjering i mindretall fått problemer med å få gjennom budsjettet sitt i Stortinget.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Døren på gløtt for Ap

Selv om mange peker på sentrum-høyre som sitt første valg, har flere Ap-samarbeid som plan B. Møre og Romsdal er blant dem.

– Hos oss er det et entydig signal om at plan b kan være en samarbeidsavtale med Ap, men en ser også for seg et mulig regjeringssamarbeid med Ap om de velger KrF foran SV, sier fylkesleder Tore Johan Øvstebø.

Akershus, Trøndelag, Hedemark, Telemark er også blant fylkeslagene som holder døren på gløtt for Ap, ved å understreke at KrF er sentrumsparti som kan samarbeide til begge sider.

Les også: – Store likheter mellom KrFs og Aps skatteopplegg for 2017

Fortsatt fløyskepsis

I tillegg er flere tydeligere i sin skepsis til fløypartiene enn det 2013-vedtaket til KrF gir uttrykk for. Møre og Romsdal, Akershus, Trøndelag, Østfold, Finnmark og Sogn og Fjordane er blant de mest skeptiske til regjeringssamarbeid med Frp.

Les også: Slik vil KrF grønnmale budsjettet