Innenriks

Eriksen slår tilbake

KrFs nestleder Dagrun Eriksen kjemper for å bli gjenvalgt til Stortinget etter å ha blitt vraket av eget lokallag.

Partileder Knut Arild Hareide risikerer å komme i en situasjon der ingen av de to nestlederne i KrF har plass på Stortinget etter valget neste år. Dagrun Eriksen risikerer å miste plassen etter 13 år på Stortinget, mens KrFs andre nestleder Bjørg Tysdal Moe neppe vil få en sikker plass på partiets stortingsliste.

Begge sliter med oppslutningen i hjemfylkene, og som Dagsavisen skrev tidligere denne uka kan det gå mot nestlederskifte i partiet dersom ingen av dem velges inn.

Nå slår Eriksen tilbake. Overfor Dagsavisen gjør hun det klart at hun slett ikke har tenkt å gi opp kampen om en stortingsplass også etter høsten 2013.

- Vi må ikke være så redde for disse prosessene, de er en del av politikken. Det er krevende for oss å stå midt oppi det, men det er også bra å åpne ha prosesser som gir folk innblikk i hva som foregår, sier hun.

vraket av sine egne

Etter det Dagsavisen erfarer sliter Eriksen med oppslutningen på politisk hjemmebane fordi hun framstår som for liberal i Vest-Agder, blant annet når det gjelder ekteskapsloven. I tillegg kritiseres hun for å være for lite tilgjengelig.

I forbindelse med nominasjonsprosessen er 41-åringen blant annet blitt vraket av sitt eget lokallag, Kristiansand. Mandag ble det klart at flertallet av lokallagene i fylket støtter fylkesleder Hans Fredrik Grøvan som listetopp. Med Grøvan på topp kan KrF i sør få en mer tydelig konservativ profil.

Ifølge Eriksen har det likevel skjedd en endring blant lokallagene.

- Andre høringsrunde har vist en økt støtte til meg sammenlignet med første høringsrunde. Hvis jeg var klar til å gå videre etter første runde er jeg enda mer klar etter den andre.

- Så du gir deg uansett ikke?

- Nei, nå skal nominasjonskomiteen inn og gjøre sine vurderinger, det har de ikke gjort fram til nå, sier Eriksen.

Halvtomt glass

Ifølge Eriksen selv har hun nå et flertall av lokallagene bak seg, men hun mangler altså det viktige lokallaget i hjembyen Kristiansand, som har 20 delegater. For å få flertall i nominasjonen må hun få 34 delegater. Hun viser også til at det er usikkert om alle delegatene stemmer i tråd med vedtaket i sitt eget lokallag, og til at det i flere av lokallagene har vært jevnt.

- I det ene laget som jeg tapte onsdag var stemmetallene 14-13. Man kan ta det som et halvtomt eller et halvfullt glass. For meg er det en halv seier og et halvt tap, det var såpass jevnt at du ikke kan si at det ikke var noen tillit fra lokallaget.

- Hvor stor er sjansen din for å få topplassen?

- Det vet jeg ikke, jeg er ikke noen 36,9-dame, sier Eriksen med henvisning til at daværende statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) under stortingsvalget i 1997 erklærte at han ville gå av om Arbeiderpartiet ikke fikk minst 36,9 prosent av stemmene.

På spørsmål om hvor mange som må overbevises for at hun skal bli valgt, viser Eriksen til at hun trenger 34 stemmer for å få flertall.

- Hvis jeg husker rett har jeg 24 stemmer etter forrige runde om alle stemmer bundet.

- Så du mangler ti stemmer for å få flertall?

- Ja, det blir vel det.

Furter ikke

Eriksen vil ikke spekulere i bakgrunnen for striden, men sier at «det kan jo hende det handler om posisjoner». Hun vil heller ikke si noe om hva hun tenker om nestlederrollen dersom hun ikke blir valgt inn.

- Vi får ta ting i riktig rekkefølge. Men jeg er KrF-er i sjelen. Og det har aldri vært typisk for meg å furte og forlate skuta. Jeg vil være om bord i en eller annen rolle.

- Og nå blir det kamp helt inn til døra?

- Ja, det er jo litt typisk meg det også, sier Eriksen og ler.

Mer fra Dagsavisen