Innenriks

Er også du en tigger?

TIGGEFORBUD: Er dette tigging? Frivillighet 
Norge frykter at svaret skal bli ja. Det kan få store 
konsekvenser for alle som samler inn til et godt formål.

Tirsdag ble det kjent at et stortingsflertall bestående av Frp, Høyre og Sp, er blitt enige om å innføre et tiggeforbud som i første omgang blir lokalt, fra neste år nasjonalt. Dette har ført til sterke reaksjoner fra flere hold, nå også fra Frivillighet Norge.

- Vi er sterkt kritiske til et tiggeforbud. Vi mener det vil svekke sivilsamfunnet og svake gruppers mulighet til å organisere seg og samle inn penger til sin sak, sier generalsekretær Birgitte Brekke.

- Ta for eksempel en gruppe narkomane. Sett at de vil samle inn penger til en begravelse, vil det da være innsamling av penger til et godt formål, eller vil det være tigging? Og hva hvis pårørende til beboere på et sykehjem vil samle inn penger til sosiale tiltak for disse beboerne? I teorien kan man si at også dette er tigging, påpeker Brekke.

Les også: - Kriminalisering av folk i nød

Milliarder hvert år

21. mars sendte Justis- og beredskapsdepartementet regjeringens forslag til tiggeforbud på høring. Frivillighet Norge var ikke blant høringsinstansene i første omgang, selv om de frivillige organisasjonene «tigger til seg» om lag fem milliarder kroner i året, ifølge undersøkelser.

Etter å ha fått innvilget et ønske om å få uttale seg, sendte Frivillighet Norge sin høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementet 11. april.

«I lys av frivilligheten sine årelange tradisjonar for pengeinnsamling (…) er Frivillighet Norge overraska over at Justis- og beredskapsdepartementet ikkje har gjort greie for kva konsekvenser eit forbud mot tigging kan ha for frivilligheten», heter det blant annet her.

Den høringsuttalelsen fikk betydning for den endelige innstillingen fra departementet, men endringene som ble gjort er ikke tilstrekkelige, mener Brekke.

- Regjeringen trekker fremdeles ikke opp et klart skille mellom hva som er tigging og hva som er innsamling til gode formål, konstaterer hun.

Les også: Blir ikke tiggeforbud

Frykter byråkrati

Også andre deler av innstillingen, slik den har vært eller er blitt, gir grunn til bekymring før Stortingets behandling av saken 16. juni, mener Brekke.

- I utgangspunktet sa regjeringen at de frivillige organisasjonene kunne registrere seg i Innsamlingsregisteret, for å få et klart skille mellom innsamling og tigging. Men det koster 5.000 kroner å registrere seg der. Hvis Kjerringøy Røde Kors skal betale 5.000 kroner, tror jeg hele overskuddet forsvinner fra basaren de holder hver sommer. Også for mange andre lag og foreninger vil disse 5.000 kronene være viktige. Det er svært vanlig at bare små beløp kommer inn ved lokale innsamlingsinitiativer, forteller Brekke.

Det at regjeringen nå har gått bort fra registreringskravet, er på ingen måte nok til å berolige henne.

- Vi er nå redde for at det lokalt rundt om i Norge vil bli innført registreringsplikt hos politiet eller i kommunen, og at dette vil føre til både en økonomisk og byråkratisk byrde for skolekorps, skolekor og andre som har drevet med innsamlingsaktiviteter i alle år. En registrering som framstår som enkel for en byråkrat, er ikke like enkel for en 16-åring, en innvandrer, en pensjonist eller en travel forelder med 50 andre oppgaver for laget eller foreningen sin.

- Hva slags konsekvenser kan dette få?

- Økte kostnader og økt byråkrati kan føre til at det blir kroken på døra for mange innsamlinger. Det kan bli langt færre kakelotterier, bokmarkeder og julemesser. Det igjen kan føre til høyere medlemskontingent eller til færre aktiviteter i regi av de ulike lagene og foreningene, svarer Brekke.

Solberg-regjeringen har flere ganger sagt at den vil gjøre det enklere for frivillige organisasjoner å drive med sine aktiviteter. I en kronikk i mai skrev kulturminister Thorhild Widvey (H) at «vi vil forenkle regelverk og ordninger og slik redusere administrative byrder. Målet er at (…) organisasjonene skal bruke mer tid på aktivitet.»

- Lovte noe annet

- Så langt er det veldig vanskelig for oss å se at det har skjedd en positiv utvikling, snarere tvert imot i og med tiggerforbudet. Det økte byråkratiet det vil føre til, er ikke forenlig med det regjeringen har varslet i snart ett år, sier Brekke.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen