Innenriks

Er du syk, får du prest

Norske sykehus mangler samtalepartnere for dem som ikke tror på Gud. Humanetikere trenger også «sjelesorg», mener Human-Etisk Forbund.

Norske sykehus har ansatt egne prester. Prestene skal være samtalepartnere for folk i en vanskelig livssituasjon – enten de er alvorlig syke eller står overfor livets slutt.

– Ikke-troende eller medlemmer av andre trossamfunn har et dårlig tilbud, mener kommunikasjonssjef Agnieszka J. Bryn i Human-Etisk Forbund. Hun peker på at det er mulig å be om å få en annen samtalepartner, men at dette må gå gjennom presten.

– Når du er i en sårbar situasjon og trenger noen å snakke med, innkaller du ikke presten for å si at det er en annen du ønsker å prate med. Det gjør prosessen unødvendig komplisert.

LES OGSÅ: Ritualer med muligheter

Lite kjent

Human-Etisk Forbund mener det er for lite kjent at du kan få tak i et alternativ til prest på sykehusene. Forbundet har gjort en undersøkelse som viser at bare 26 prosent visste at det finnes et tilbud om samtalepartner som ikke er prest. Human-Etisk Forbund har frivillige som stiller opp som samtalepartnere for folk i vanskelige livssituasjoner.

– Det er et ekstremt underskudd på informasjon om at dette tilbudet finnes. Det er vanskelig på slutten av livet å ta aktive valg som innebærer at du er annerledes, sier Agnieszka Bryn.

– Utgangspunktet på sykehus er at alle skal kunne snakke med en prest. Å måtte gå via en prest sender et signal om at det er det kristne som er normen, mens det å ville dele sine tanker med noen andre er avvikende. Sånn bør det ikke være i 2015, der pasienter har ulik religiøs bakgrunn eller et ikke-religiøst, humanistisk livssyn.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Bønn eller velsignelse

På hjemmesiden til Ullevål universitetssykehus står det at mange kan ha behov for en samtalepartner når man kommer på sykehus og at utfordrende tanker og følelser kan dukke opp i en slik situasjon. Her står det at sykehusprestene er lyttende medmennesker og fagpersoner med taushetsplikt som du kan snakke med om det som ligger deg på hjertet. De kan bistå med bønn og velsignelse om man ønsker det.

Sykehusprest Jan Gaute Sirevåg ved Ullevål universitetssykehus sier de er opptatt av at alle skal bli møtt.

– Vi ønsker å nå veldig bredt og er der for alle – både troende og ikke troende, sier Sirevåg.

Ved Ullevål universitetssykehus er det ansatt ti sykehusprester. Det er til enhver tid av døgnet minst én på vakt.

Samtidig har Oslo universitetssykehus har en egen samtaleordning for sine pasienter. Der er det helsepersonell, ikke prest, som bestiller samtalepartnere eller sykehusprest til pasienten eller deres pårørende. Det er opp til pasienten hvilket tilbud som er aktuelt å benytte seg av.

Slik har det vært siden 2011, da Oslo universitetssykehus i samarbeid med Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, utviklet tilbudet Samtalepartnere om tros- og livssyn. Tilbudet består av en rekke frivillige fra ulike tros- og livssynssamfunn som på kort varsel kan stille opp for pasienter som ønsker å snakke med noen fra sin tros- eller livssynstradisjon. Samtalepartnerne er kurset for å snakke med pasienter i krise, har taushetsplikt og følges opp av sykehuset for å kunne gi et best mulig tilbud til pasienter og deres pårørende.

Martin Enstad, leder for Presteforeningen, sier at sykehusprester har samtaler med mange som ikke har en aktiv tro.

– Man må ta på alvor at for mange er terskelen høy for å snakke med en prest. Men det er naturlig at utviklingen går i retning av en mer livssynsåpen samtaletjeneste. Men da er det viktig at den styrkes med nye ressurser, sier han.

Men det har begynt å skje noe ved enkelte sykehus i Norge. Ved St. Olavs Hospital i Trondheim har prestetjenesten ansatt en muslim i en 30 prosents stilling, og de ansetter nå også en livssynsnøytral rådgiver til samtaletjenesten.

LES OGSÅ:

Mer fra Dagsavisen