Oslo Arbeidersamfunn er det første lokallaget som har formelt forankret hvem de ønsker skal stille som byrådslederkandidat, med et vedtak. De ønsker seg partisekretær Raymond Johansen (Ap). FOTO: ARNE OVE BERGO

Enstemmig bak Raymond

VALG 2015: Styret i Oslo Aps største lokallag har enstemmig vedtatt å stille seg bak Raymond Johansen (Ap) som byrådslederkandidat foran lokalvalget neste år.

- Vi vurderer ham som best skikket til å være vår byrådslederkandidat og til å lede Oslo kommune, sier leder for Oslo Arbeidersamfunn, Fredrik Mellem, til Dagsavisen.

Så tirsdag vedtok styret i Oslo Arbeidersamfunn enstemmig å støtte Raymond Johansen som byrådslederkandidat.

 

Les også: Vil ha Raymond bak rattet

 

Tror han stiller

Det gjør de selv om det er Libe Rieber-Mohn (Ap) som er varaordfører i Oslo i dag, og var byrådslederkandidat forrige lokalvalg i 2011. Samt det faktum at Raymond Johansen sitter som partisekretær, minst fram til Arbeiderpartiets landsmøtet neste år.

- Raymond Johansen er en av de mest potente politikerne Arbeiderpartiet har. Han har både lokalpolitisk, rikspolitisk og internasjonal politisk erfaring. Det å få ham til å ta skrittet ned fra rikspolitikken og bli ledende kommunepolitiker i Oslo, vil være veldig bra for Arbeiderpartiet og Oslo.

- Vet dere om han vil stille?

- Jeg legger til grunn at dersom partisekretæren i Arbeiderpartiet ikke ville være kandidat, ville han gjort det klart allerede.

Johansen har til nå verken klart bekreftet eller avkreftet at det er aktuelt for ham å stille. Til vedtaket i Oslo Arbeidersamfunn sier han:

- Det er hyggelig å bli nevnt, men det er ikke engang satt ned en nominasjonskomité.

Johansen understreker samtidig at han stortrives i jobben som partisekretær.

- Jeg har fullt fokus på å bygge partiorganisasjonen videre, og på alle valgene i 2015.

 

Optimistisk

Flere lokallag kan fortløpende følge etter.

Lokallagsleder Helge Stoltenberg i Sagene Ap har tidligere gått tydelig ut og støttet Raymond Johansen som byrådslederkandidat.

- Jeg vil nå løfte denne saken i vårt styre tirsdag neste uke, sier Stoltenberg optimistisk.

Han har også frontet bystyrerepresentant Tone Tellevik Dahl som ordførerkandidat. Her får han støtte fra flere andre lokallag. Blant dem leder i Grünerløkka Ap, Raena Aslam.

- Vi skal ha et medlemsmøte og votere over dette. Men Tone Tellevik Dahl er et aktuelt navn, sier hun til Dagsavisen.

De aller fleste i fylkeslaget avventer invitasjon fra nominasjonskomité i Oslo Ap til å formelt fremme forslag på kandidater. Denne komiteen blir valgt 2. september på møtet i representantskapet.

- Men min forståelse er at det er sterk støtte for Raymond Johansen som byrådslederkandidat i Oslo Ap, sier lagleder Dag Bayegan-Harlem i Bestum Ap.

 

Stor støtte

Det var også bildet som dannet seg da Dagsavisen snakket med nesten alle de 43 lokallagslederne i Oslo Arbeiderparti om hvem de ønsker som ordførerkandidat og byrådslederkandidat foran lokalvalget neste høst.

Ringerunden bekreftet, som Dagsavisen har skrevet tidligere, at Raymond Johansen er sterkt ønsket blant det brede lag i Oslo Ap. Ingen andre får sterkere støtte som byrådslederkandidat blant laglederne.

I 2015 er det avgjørende for Ap å vinne makten i byer og de store tettstedene. Av de ti største byene har de i dag bare makten i fire.

- Å vinne hovedstaden tilbake vil være spesielt viktig, har Johannesen selv understrekt ovenfor Dagsavisen tidligere.

Ap ser at det å vinne lokalvalg er utrolig viktig, også for å gjøre det bra nasjonalt. Derfor ble strategien for lokalvalget 2015 og stortingsvalget 2017 lagt fram samtidig.

Men Mellem avviser at dette handler om en større strategi om først å vinne storbyene, for så å vinne valget nasjonalt.

- Vi ønsker å vinne kommunevalget som et helt selvstendig mål, uavhengig av stortingsvalget to år etterpå. Det er en kunstig problemstilling at det skal være nødvendig å vinne kommunevalget for å vinne stortingsvalget.

- Men det hjelper kanskje på?

- Ja, men det er ikke så opplagt. Det kan på samme måte være lettere for oss å vinne Oslo fordi vi ikke styrer landet.

samfunn@dagsavisen.no