Innenriks

Enige om ny innvandringspolitikk

FORHANDLINGENE: Stortingsgruppene til Høyre, Venstre, KrF og Frp behandler i dag Norges nye innvandringspolitikk.

Etter det Dagsavisen erfarer er det enighet i asylforhandlingene mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre. Forhandlerne legger i dag fram en avtaletekst som stortingsgruppene vil ta stilling til. I morgen kveld møtes partene i 18-tida, før enigheten presenteres før 21-nyhetene.

Dermed er Norge ett skritt nærmere en ny innvandringspolitikk - med både innstramminger og oppmykninger.

Les også: - Vi vil bare ha et tydelig svar

Strammer til

Innvandringspolitikken er det feltet hvor avstanden mellom Venstre og KrF på den ene siden, og Frp på den andre siden, er størst. Både Frp og Venstre/KrF har måttet gi etter:

* Asylbarna skal sikres en engangsløsning. I tillegg skal en varig ordning gjøre at barnefaglig skjønn tas med i vurderingen av asylsøknadene.

* Det åpnes for flere lukkede mottak ved behov, samtidig som Trandum utlendingsinternat skal bygges ut.

* Det innføres 24-års aldersgrense for familieetablering, og underholdskravet i familiegjenforeningssaker heves. Samtidig skal det brukes mer skjønn i vurderinger av søkeres inntektsevne.

* Norge vil sortere kvoteflyktninger og velge ut de med størst sjanse for vellykket integrering.

* Reglene for å gi konvertitter og homofile asyl skal harmonere mer med EUs regler, og følge retningslinjene til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

Krass tone

Frp vil flagge sine seire om ny mottaksstruktur, strengere krav til familiegjenforening og raskere utsendelse av kriminelle asylsøkere. Venstre og KrF vil flagge sin seier om asylbarna, og at barns beste skal vektlegges mer i asylsaker.

Kilder i Venstre er noe bekymret for om Frps stortingsgruppe vil gå med på avtalen - eller kreve ytterligere innstramminger.

Mandag gikk stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) ut i NRK med knallharde asylkrav, og uttalte at «vi ikke kan ha et mindretallsdiktatur der to minipartier på fem prosent bestemmer landets framtid med hensyn til asyl og innvandring».

Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen har også kommet med krav om strengere integreringspolitikk. Uttalelsene har særlig irritert KrF-politikerne på Stortinget.

Mer fra Dagsavisen