Innenriks

Enebakk sier nei

Enebakk sier nei til nasjonalpark i Østmarka, men tilhengerne nekter å gi opp.

– I starten av januar blir et forslag om nasjonalpark i Østmarka behandlet i Stortinget, påpeker Johan G. Ellingsen håpefullt.

Han er både leder av Østmarkas Venner og representant for Venstre i Enebakk kommunestyre. I kraft av begge verv har han lenge ivret for en nasjonalpark i Østmarka.

Tirsdag kveld måtte han finne seg i overvære diskusjonen i Enebakk kommunestyre på grunn av sin inhabilitet.

Det hele endte med at 19 av representantene stemte for et vedtak om at Enebakk ikke ønsker en nasjonalpark i Østmarka og at kommunen heller ikke støtter en utredning av en slik park. Åtte stemte imot dette.

– Det er veldig uheldig at kommunen som vil få en slik nasjonalpark innenfor sin grunn, nå har sagt nei, sier Ellingsen.

Les også: Vil utrede park

– Lokalpolitisk enighet

Som Dagsavisen tidligere har skrevet, var det nettopp lokal motstand som førte til at et tidligere initiativ til nasjonalpark i Østmarka, stanset opp i Klima- og miljødirektoratet.

22. mai i fjor sa politisk rådgiver Jens Frølich Holte (H) følgende om dette:

– En viktig forutsetning for eventuelt å igangsette nye verneplanprosesser, er at det både er lokalpolitisk enighet om det, og at områdene tilfredsstiller naturmangfoldlovens krav til naturkvaliteter. Siden det ikke er lokalpolitisk enighet blant de berørte kommunene om å starte en verneplanprosess i Østmarka, har arbeidet med dette forslaget derfor ikke kommet videre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Lite aktuelt

Nå gjentar statssekretær Lars Andreas Lunde (H) omtrent det samme:

– En viktig forutsetning for eventuelt å igangsette nye verneplanprosesser, er at det både er lokalpolitisk enighet om det, og at områdene tilfredsstiller naturmangfoldlovens krav til naturkvaliteter. Så lenge det ikke foreligger lokalpolitisk enighet mellom de berørte kommunene, er det lite aktuelt å starte en verneplanprosess med sikte på opprettelse av nasjonalpark i Østmarka, sier Lunde.

Les også: Ber om skogmøte

– Kan ikke sette foten ned

På det tidspunktet Frølich uttalte seg var både Ski, Rælingen, Lørenskog og Enebakk mot en nasjonalpark. Nå har de tre førstnevnte kommunene snudd, mens Enebakk altså fortsatt er imot.

– Enkeltkommuner kan ikke sette foten ned for noe som er av nasjonal interesse.

Det uttalte SVs Heikki Eidsvoll Holmås til Dagsavisen 26. februar i år.

Han sa dette i forbindelse med et forslag om nasjonalpark både i Østmarka og i området rundt Preikestolen i Rogaland.

Forslaget, som ble fremmet av SV, Venstre, MDG og Ap i fellesskap, skulle blitt behandlet av Stortinget i oktober, men ble utsatt til ut på nyåret, som Ellingsen påpeker.

Les også: Ønsker nye nasjonalparker

Markaloven

Dagsavisen har ikke lyktes i å komme i kontakt med Enebakks ordfører Øystein Slette (Ap), men Ellingsen, som altså overvar kommunestyret, forteller at det politiske flertallet i Enebakk mener markaloven innebærer et tilstrekkelig vern for Østmarka. Han er uenig.

– Markaloven regulerer ikke skogbruket, påpeker Ellingsen.

Venstres Ola Elvestuen påpeker det samme. Han mener videre at når andre kommuner nå har snudd i spørsmålet om nasjonalpark, må stortingspolitikerne legge vekt på det.

– Vi snakker her om et område av nasjonal verdi, og én kommune bør ikke kunne stoppe dette, sier Elvestuen.

Les også: Østmarka får ny terrengsykkelsti

Mer fra Dagsavisen