Innenriks

Endrer nesten alt

På kun ett punkt kan Arbeiderpartiet si seg enig med den nye arbeidsmiljøloven. I dag legges siste hånd på verket i Stortinget.

Regjeringen har sikret seg flertall for endringene til ny arbeidsmiljølov sammen med KrF og Venstre. I dag skal arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget levere sin innstilling.

Den vanskeligste og mest kontroversielle saken – generell adgang til midlertidig ansettelse på inntil 12 måneder – blir som ventet vedtatt.

Men Arbeiderpartiet, som seiler i medvind med over 40 prosent på meningsmålingene, lover å reversere hver bit av midlertidighet om de kommer i regjering:

– Faste ansettelser skal være hovedregelen, sier Anette Trettebergstuen, Arbeiderpartiets arbeidspolitiske talskvinne til Dagsavisen.

I Aps merknader til ny lov, slakter de regjeringens politikk punkt for punkt.

Les også: Ny arbeidsmiljølov gir mer søndagsjobbing

Motstand

Ap motsetter seg blant annet:

  • Å øke gjennomsnittsberegning og mer søndagsarbeid.
  • Å heve aldersgrensen fra 70 til 72.
  • Aktivitetsplikt for sosial­hjelpsmottakere.

Det eneste punktet Arbeiderpartiet støtter fullt og helt, er på skjerpelser i straffeloven for brudd på arbeidsmiljøloven.

Trettebergstuen sier Ap er fornøyd med dagens regelverk for gjennomsnittsberegning, søndagsarbeid og for aktivitetsplikt. Når det gjelder aldersgrense, er de ikke ideologisk imot, men kritiserer regjeringen for en dårlig prosess.

– Her har man ikke tatt i bruk trepartssamarbeidet. Dessuten er det uheldig at man ikke ser dette i sammenheng med eventuelle endringer i offentlig sektor, sier hun.

Les også: Tøff dragkamp om din nye jobbhverdag

Går lengre

Ap sier seg enig i at folk i midlertidige stillinger skal få rett til fast jobb etter tre år, ikke fire som i dag.

Det er bare et problem med det borgerlige forslaget ifølge Trettebergstuen:

Den gjelder kun for dem som er omfattet av den nye regelen for midlertidig ansettelser og personer i vikarstillinger. Er du i en prosjekt- eller annen midlertidig stilling, er du fortsatt omfattet av fireårsregelen.

– Regjeringen har solgt inn gråstein som gull. Den nye loven beskytter ikke alle midlertidige, men forskjellsbehandler. Forslaget gjør loven mer rotete og vanskeligere å forstå, sier Trettebergstuen.

Ap går derfor lengre enn regjeringen og foreslår en treårsregel for alle:

– Skal man først stramme inn, må det være likt for alle.

Lover revers

På spørsmål om Ap vil reversere alle politikkendringene de er uenige i, foruten midlertidighet, svarer Trettebergstuen at man må ta en ny vurdering av dette når 2017 nærmer seg:

– Vi har endret arbeidsmiljøloven mange ganger når vi er ved makten, og vil gjøre det igjen. Vi må se hvor vi er i 2017 og hva som er behovene da. Det som er sikkert er at Ap skal sette seg ned med fagbevegelsen og gjøre de endringene som trengs.

I avtalen mellom de borgerlige partiene heter det at man på sikt skal evaluere den generelle tilgangen til midlertidig ansettelser.

– Hva gjør Ap om flere er sysselsatt?

– Jeg tviler på at sysselsettingen er økt i 2017 som følge av denne endringen. I dag er det ingen forskning som dokumenterer at flere i arbeid er effekten av midlertidige ansettelser. Jeg er heller bekymret for de negative konsekvensene som vi ser i andre land.

Mer fra Dagsavisen