Innenriks

Endelig på vei ut av vinteren

Lykken er en blomstrende kinatrollhassel og tre sanglerker. Det viser at våren er på vei.

Etter en tilsynelatende endeløs november, en minst like lang desember, for ikke å snakke om meningsløse januar og det meste av fæle februar, kan vi nå begynne å håpe. Håpe på at det snart er over for denne gang. Botaniker Kristina Bjureke ved Botanisk hage i Oslo, er en av dem som gir grobunn for dette håpet.

- Vi har en kinatrollhassel i full blomst, forteller hun med solskinn i stemmen.

Informasjonskonsulent Magne Myklebust i Norsk Ornitologisk Forening i Trondheim, vil ikke være dårligere.

- Lørdag ble tre sanglerker observert ved Jomfruland fuglestasjon i Telemark. Det er vårt første vårtegn.

Redd for tilbakeslag

Egentlig er det lenge igjen til Våren med stor «V». Først når middeltemperaturen går over null grader blir det offisielt vår. Maksimumstemperaturer på over 5 grader i skyggen, blir det vanligvis ikke før et godt stykke ut i mars i Sør-Norge, ifølge yr.no.

Selv om det er varslet opp til sju varmegrader i Oslo og flere andre steder i landet de nærmeste dagene, er det derfor grunn til å frykte både kuldegrader og mer snø de kommende ukene.

- Vi må være forberedt på tilbakeslag. Vanligvis kommer ikke våren før i slutten av mars, sier Bjureke.

- De som legger ut mat til fuglene kan trygt fortsette med det. De tidligste artene begynner ikke med reirbygging før i slutten av mars, samtykker Myklebust.

Heller ikke Jan Wesenberg, redaktør av Blyttia, tidsskriftet til Norsk Botanisk Forening, vil gratulere med vel overstått vinter riktig ennå.

- Jeg husker en gang på 90-tallet med blomstrende blåveis i Oslo i januar, men det er sjelden og utenfor normalen. Den aller første blomstringen skjer heller ikke på bakken. De som selv vil lete etter vårtegn nå i vinterferien, kan ta seg en tur i skogen og se etter rakler på hassel og or. De er tidligst ute, forteller Wesenberg.

Spesielt de små, rosa «følehornene» til hunnblomstene på hasselen kan det være verdt å kikke etter, anbefaler han.

- Og hva er det første som dukker opp på bakken?

- Som regel er hestehoven aller først, svarer Wesenberg.

Lekker varme

Skulle det ikke friste å bane seg vei til skogs med snø til livet, kan alternativet være Botanisk hage for de mest vårtrengende.

- Nå i helga så jeg at det hadde kommet opp spirer av ulike små løkplanter langs kanten av våre bygninger. Det skyldes nok lekkasje av varme fra bygningene, forteller Bjureke.

- Og så har dere også denne blomstrende kinatrollhasselen.

- Ja, og det er ikke tidlig. Det tilhører normalen. Vi har også vårkorsved i blomst, men den er ikke så fin, fordi den begynte å blomstre allerede i slutten av oktober, begynnelsen av november, på grunn av mildværsperioden da. Derfor har den litt redusert blomstring nå.

Fuglevennen Myklebust har også mer å by på.

- Jeg har hørt at tjeld og gravand har begynt å komme til Sunnmøre. Tjelden tilbringer vinteren for eksempel på de britiske øyer, mens gravanden … Jeg er ikke sikker på hvor den overvintrer.

- Hva med oss som bor på Østlandet? Hva kan vi begynne å speide etter der oppe i lufta?

- Tjeld, vipe og ringdue kommer nok ganske snart dit, og ut i mars er også bokfinken på plass, svarer Myklebust.

Mer fra Dagsavisen