Mildværet har gjort det vanskelig å holde seg på beina i Oslo. FOTO: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX

En uke til med knall og fall

Mildværet som har ført til speilglatte veier i Oslo kommer til å holde seg minst en uke framover.

Er du en av mange som har hatt trøbbel på glattisen i helgen, bør du ikke senke skuldrene helt ennå. Ifølge Meteorologisk institutt vil isen holde i minst en uke til.

- Utsiktene for neste uke er litt vekslende. Vi vil oppleve et temperaturfall tirsdag, som fører til at den isen som allerede er på bakken vil bli der. Videre framover får vi en ganske mild værtype med lite nedbør noe som betyr at isen nok vil holde seg, men den vil bli noe våt, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga. Det er med andre ord god grunn til å være forsiktig når man har tenkt seg ut i Oslos gater de neste dagene.

- Dessverre vil vi nok beholde dette hålkeføret ganske lenge, sier Haga.

I dag er det ifølge Meteorologisk institutt Nordland som vil få det beste nyttårsværet, mens årets siste kveld vil bli grå og våt i Oslo.

 

Glatte veier

Glatt føre kan lett føre til at folk faller og skader seg. I går hadde ikke legevakten i Oslo noe mer påtrykk av folk med bruddskader enn vanlig, men de opplyser til Dagsavisen at det var hektisk aktivitet ved skadelegevakta.

Ansvaret for å strø de glatte veiene i Oslo er det Bymiljøetaten som har.

- Vi er ute med alt vi har av mannskap, og har kontroll over situasjonen nå, opplyser pressekontakt Leif-Arne Kristiansen. Han sier at etaten forventer at strøing og salting vil bedre forholdene på veiene framover.

 

Varsling om takras

Oslo politidistrikt advarer bilister og fotgjengere mot glatte veier og mulighet for snø- og isras fra takene i byen.

- Skulle det skje ulykker på grunn av dårlig sikrede tak så er det gårdeiere sitt ansvar, sier operasjonsleder i Oslo-politiet, Martin Todnem. Han forteller at Bymiljøetaten har opprettet en døgnåpen vakttelefon der folk kan varsle om tak som bør sikres.

- Vi oppfordrer publikum til å ta kontakt med Bymiljøetaten. De følger opp dette og har kontakt med firmaer som kan hjelpe. De følger også opp de huseierne de mistenker at ikke tar det ansvaret de faktisk har, sier Todnem.

Bymiljøetaten har foreløpig ikke fått mange varsler om skumle tak, men tar kontakt med gårdeiere der det er nødvendig.

 

Vanskelige kjøreforhold

De glatte veiene får også konsekvenser for bilistene i Oslo.

- På hovedveinettet ser det ganske greit ut. Der er det stort sett bart og vått. Men det er på de lokale veiene at det er is og glatt, sier pressetalsmann i Statens vegvesen Nils Aae. Han sier kjøreforholdene vil variere i Oslo-området, og at det er viktig at bilistene ser an forholdene der de er før de legger ut på kjøring.

I flere fylker på Østlandet har brannvesenet rykket ut til vannlekkasjer flere steder natt til i går, skriver NTB.

- Mye smeltevann og tette avløp fra flate tak får vannet til å ta nye veier, skriver Brann- og redningsetaten på Twitter. Også i Asker og Bærum, Romerike, Østfold og i Follo er det meldt om flere vannlekkasjer.

Flere veier var i går stengt grunnet snøras, og bygda Veitastrond i Sogn og Fjordane var helt innesperret. På Beitostølen gikk det i går ettermiddag et stort snøskred 300 meter langs en fjellside. I går var det ikke noen informasjon som tydet på at folk var tatt i skredet.