Nyheter

- En kynisk prosess

FROGNER: Allerede i juni vurderte bydelsutvalget på Frogner å presse ut administrasjonsledelsen. I går trakk bydelsdirektøren og to avdelingsdirektører seg. - En meget kynisk politisk prosess, sier tidligere gruppeleder.

- Det har vært bydeler ledet av venstresiden som har slitt med underskudd tidligere. Når det viser seg at den økonomiske situasjonen for bydelene er så vanskelig at det også skjedde i Frogner, mener jeg at taktikken til Høyre har vært å finne noen andre å legge skylda på enn dårlig politisk ledelse, sier tidligere gruppeleder for Arbeiderpartiet i Frogner, Egil Heinert.

I går trakk bydelsdirektøren og to avdelingsdirektører i Frogner bydel seg. I et følelsesladet brev til Bydelsutvalget (BU) skriver de at de «opplever ikke lenger at det er grobunn for eller at det stimuleres til at vi kan fortsette en kulturbygging i bydelsorganisasjonen som har de kvalitetene vi tror på».

- Skammelig måte

Heinert i Ap forteller at det har vært en langvarig prosess fra Høyre og Venstre som leder BU for å få presset ut bydelsadministrasjonen. I sommer luftet BU-ledelsen tanken å fremme et formelt mistillitsforslag mot administrasjonen, selv om det aldri ble gjort. Dagsavisen har fått innsyn i e-post-korrespondanse og forslagstekst som bekrefter dette.

- Da de andre partiene ikke støttet formuleringen om mistillit, er jeg overbevist om at strategien ble endret fra å stille direkte mistillit til å gjøre vilkårene fullstendig umulige for administrasjonen. Resultatet ser vi nå. Målet har hele tida vært å få fjernet administrasjonen. Det har de nå lykkes med, og det er gjort på en skammelig måte, sier Heinert.

100 prosent uenig

Gruppeleder for Frogner Høyre, Carl-Henrik Bastiansen, avviser på det sterkeste at de med vilje skal ha gjort livet vanskelig for administrasjonen.

- Det er jeg grunnleggende 100 prosent uenig i. Når BU overraskende blir forelagt at bydelen må spare nesten 20 millioner kroner er det naturlig at BU ber om ytterligere saksframlegging fra administrasjonen med fokus på økonomirapportering i ukene og månedene som følger. Vi har bare ønsket svar for å få et best mulig grunnlag for å ta de riktige beslutningene. Vi har aldri hatt hensikt om å fjerne direktøren, sier han.

Han vil presisere at de aldri har fremmet noe mistillitsforslag mot administrasjonen.

- Uverdig for Høyre

Heinert får historien bekreftet fra Frp.

- Selv om vi sitter i regjering sammen, er dette et Høyre jeg overhodet ikke kjenner. Dette er uverdig for et ansvarlig politisk parti, sier BU-medlem og tidligere BU-leder Hans Høegh Henrichsen (Frp).

Både Heinert og Henrichsen mener BU med vilje har forsøkt å gjøre jobben til administrasjonen nær sagt umulig for å få den vekk.

- Det lyktes de med gjennom en meget kynisk politisk prosess, sier Heinert.

Prinsipiell uenighet

Bastiansen mener påstanden fra Henrichsen ikke har dekning.

- Det er trist at han velger å bruke de ordene. Han har kjent hele veien hvor vi har stått. Hans og Høyres gruppe har hatt noen uenigheter om hvor alvorlige kuttene var. Han har hevdet at kuttene var gode nok, vi har ment at vi må gjøre enda mer. Det er en saklig og prinsipiell uenighet mellom Høyre og Frp, sier han.

Frogner bydel har hatt et svært vanskelig økonomisk år. I juli skrev Dagsavisen at bydelen måtte kutte minst 17 millioner kroner, og at de da ikke var fornøyde med redegjørelsen fra administrasjonen.

BU-leder i Frogner, Bjarne Ødegaard, sier han ikke kan kommentere ansettelsesforhold, og viser til kommunaldirektøren og Høyres BU-leder på Frogner.

Ingen av de aktuelle direktørene har ønsket å uttale seg til Dagsavisen.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen