Innenriks

– En knusende seier til Rolfsen

PSTs beslag av Ulrik Imtiaz Rolfsens filmopptak ble opphevet av Høyesterett fredag. Dette er et vern om et demokrati der vi kan føle oss tryggere, mener William Nygaard.

Bilde 1 av 2

– Kjennelsen er svært tydelig, og vi har fått en tydeliggjøring av kildevernets betydning i norsk rett. Det er tilnærmet absolutt, sier Anine Kjerulf, forsker ved Senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo.

Det var enstemmighet i Høyesterett om kjennelsen i den såkalte Rolfsen-saken.

– Dette var rett og slett en knusende seier, sier William Nygaard, styreleder i Norsk Pen.

LES OGSÅ: Kildevokteren Ulrik Imtiaz Rolfsen

Hjemme hos Rolfsen

Det var 8. juni i år at PST troppet opp hjemme hos filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen, og tok beslag i minnepinner og harddisker som inneholder Rolfsens dokumentasjon fra det islamistiske miljøet i Norge. Rolfsen jobbet med en film om dette miljøet, og det var opptak av en 18-åring som ble arrestert i Göteborg, som har vært av interesse for PST. Rolfsen hadde opptak av 18-åringen som var på vei til en flyplass i Göteborg sammen med Ubaydullah Hussain.

Rolfsen har klaget beslaget av upublisert materiale inn for retten, men tapte både i tingretten og lagmannsretten.

Ankesaken startet 3. november i Høyesterett, og Norsk Redaktørforening har vært partshjelper for Rolfsen i saken.

– Fem null

Både Tingretten og Lagmannsretten ga PST medhold i beslaget, men Høyesterett legger i sin kjennelse vekt på at Rolfsen bedriver undersøkende journalistikk som ikke kan bedrives uten et kildevern.

– Denne kjennelsen er fem-null i et spørsmål som har gått i andre retningen i to instanser før. Det viser at når man går prinsipielt inn i denne problemstillingen, så får man en mye klarere fornemmelse av hva som står på spill. Myndighetene kan fortsatt gjøre inngrep, men det skal svært mye til, sier Kjerulf.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Filmet rettssaken

Rolfsen selv har fortsatt filmingen også etter beslaget, men han forteller at PSTs inngripen har endret tilgangen han har hatt til kilder i det islamistiske miljøet.

– Det er flere som har trukket seg, og jeg vet ikke om de snur nå. Bølgen er allerede startet, sier han.

I tillegg beskriver Rolfsen de siste månedene som en tøff periode personlig.

– PST kom inn i hjemmet vårt og tok over makten vår over eget hus. Det er tøft, sier han.

Et døgn etter beslaget ble materialet til Rolfsen plombert, slik at man skulle sikre at myndighetene ikke så gjennom filmopptakene. Hva som har skjedd mellom beslaget og plomberingen, føler ikke Rolfsen seg trygg på.

– Det kan jeg ikke garantere. De har hatt tilgang til filmen i et døgn, og jeg kan ikke ta for gitt at de ikke har sett, sier han.

Rolfsen forteller at han nå vil fortsette arbeidet med filmen, som skal vises på NRK i januar.

– Denne prosessen vil nok bli kommentert i filmen, men jeg er usikker på hvor mye. Filmen skal ikke handle om meg, sier han.

– Føler du at arbeidet ditt er vernet også i framtida?

– Ja. Jeg føler at vi har kommet et steg videre i beskyttelse av kildevernet. Høyesterett har slått fast noen retningslinjer, og jeg tror alle har godt av å vite hvor grensene går, sier han.

LES OGSÅ: Rolfsen frykter kildetørke i terrorjournalistikk

Champagnefeiring

Blant tilhørerne i Høyesterett fredag, og på den påfølgende pressekonferansen på Stopp Pressen, var en rekke medieprofiler. Seieren ble feiret med skåling i champagne.

– Høyesterett har avgitt en reflektert gjennomgåelse av sakskomplekset. Dette er et vern om den frie journalistikken, og dypest sett et vern om et kritisk journalistisk demokrati der vi kan føle oss mye tryggere alle sammen, sier William Nygaard. Han mener påminnelsen om kildevernets betydning er sunn.

– Høyesterett har satt noen grunnprinsipper ettertrykkelig på plass for politiet. I turbulente tider som dette, er det en viktig påminnelse, sier han.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, var tidlig ute med sin støtte til Rolfsen i sommer.

– Kjennelsen er en seier for det norske folk og for pressefriheten. Den sier tydelig at pressen ikke skal gjøre politiets arbeid, og at politiet har mange metoder, men skal ikke legge seg inn i journalistikken, sier Stavrum.

Men ikke alle var like fornøyde.

– Jeg kan ikke se dette som noe annet enn at Høyesterett utvider kildevernet. Vi ser på det som uheldig fordi vi i viktige saker ikke kan stanse terrorister, sier PSTs advokat Jan Glent til NRK.

Mer fra Dagsavisen