Innenriks

En kilde til svik og utroskap

Bak mange skilsmisser og brudd ligger en mail og meldinger som aldri skulle vært sett av partneren. Smarttelefonen er blitt en kilde til utroskap.

Mobiltelefoner og datamaskiner har lenge vært en del av folks hverdag. Men etter smarttelefonens inntog de siste årene, er hverdagen endret. De nye telefonene har gjort tilværelsen enklere, de bidrar sterkt til bedre pleie av våre sosiale nettverk, setter oss i forbindelse med omverdenen nær sagt fra hvor som helst og gir oss en mengde nyttige verktøy.

Les også: Multitasker bort ungene

Avslørt av telefonen

Men de er også en kilde til mange samlivsbrudd.

- Smarttelefoner er blitt arenaen hvor utroskap blir avslørt, sier psykologiprofessor og parterapeut Frode Thuen til Dagsavisen.

- Hver eneste gang jeg har vært borte i en utroskapssak - og jeg har vært med i mange - har smarttelefonen en rolle, legger han til.

I dag har vi alt på smarttelefonen: Avtaler, notater, telefonnumre, oppskrifter, bursdager, mail, meldinger og bilder lett tilgjengelige på 32 gigabyte minne. Vi sjekker busstider, bestiller billetter, leser aviser, ser film og hører på musikk.

Men ikke alt har godt av å havne i partnerens hender.

- Ofte er det et bilde, en e-post eller en tekstmelding som er årsaken til uro i hjemmet, sier Thuen.

For mange er smarttelefonen noe av det mest personlige man har, og man deler nødig innholdet med andre.

Noe som kan skape mistanke og sjalusi.

- Det er lite tillitvekkende om man på død og liv skal holde partneren borte fra telefonen. Så mitt råd er å ikke ha noe på telefonen som den andre ikke skal se, sier samlivsterapeuten.

Les også: Må ta tida tilbake

Sjalusi

- Det er lett å komme i kontakt med gamle flammer på nett. Blir folk sjalu på smarttelefonen?

- Ikke på selve telefonen. Men på det man gjør med den og den type kontakt man har. Dette er et område som er i endring, og en gråsone når det gjelder utroskap. Spørsmålet er om man er utro om man har en lyssky eller litt obskur kontakt med en gammel eller ny flamme på nettet, sier Thuen.

Linn-Mari Fredriksen (29) og Jens Büscher (29) er begge brukere av smarttelefon, men er klar over farene med for mye og ukritisk bruk.

- Det er mye nyttig med smarttelefonen, men man bør ha tider hvor man legger den helt vekk. Fortsatt er det å snakke med hverandre viktigst, sier Linn-Mari Fredriksen.

- Jeg hadde barselbesøk og da satt de andre fordypet i hver sin smarttelefon, mens jeg ammet, legger hun til med et smil, og viser fram lille Hauke på to uker, som er mer opptatt av pupp enn app.

- Er smarttelefonen «off limit» for partneren?

- Nei, vi har ingen hemmeligheter der, så den kan begge se på som den vil, sier Jens Büscher.

Les også: Kjære foreldre

Faresignaler

Når partneren aldri legger fra seg telefonen, tar den med seg bare man skal en tur på do eller i postkassa, og det stadig tikker inn meldinger, bør man være på vakt.

- Det er sjelden man kommer i en krise på grunn av en smarttelefon. Men de krisene, problemene som utspiller seg, kommer til uttrykk i disse sammenhengene. Utroskap er det typiske eksempelet der mobilen er det avslørende, sier Frode Thuen.

Men selv om det ikke er gamle eller nye flammer som dominerer lagringsplassen på telefonen, så kan de digitale duppedingsene være medvirkende årsak til skurring på hjemmebane. Når partneren hele tida sitter foran nettbrettet eller med nesa i telefonen, bør man rope ulv. Da mangler man tilstedeværelse, og noe er galt. Mange bruker så mye tid foran smarttelefon eller nettbrett at det går ut over familielivet.

Trend

- Det er en mer generell trend at folk er lite til stede, og lite oppmerksomme - spesielt overfor barna. Digitale medier bidrar til dette hos noen foreldre, sier psykologen.

- At man overser ungene?

- For noen er det slik. De fleste er oppmerksomme, men når barna blir 13-15 år, begynner en del foreldre å abdisere. De trekker seg unna, og lar barna bestemme. De bruker tida hjemme med barna til å være på nettet, og dette understreker manglende engasjement og tilstedeværelse, sier Thuen.

- Kan man sammenligne bruk av smarttelefoner med spilleavhengighet?

- Den kan man absolutt. Det er klare likhetstrekk. De færreste er avhengige, men mange er i risikogruppen. Tid og engasjement i sosiale medier går ut over sosiale relasjoner, sier han.

- Er alle disse digitale mediene i ferd med å ta fra oss livet?

- For noen er det slik. Men det er også et positivt tilskudd. Vi trenger å avgrense bruken, slik at vi ikke mister fotfestet i tilværelsen, sier han.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen