En hvit måned

VÆR: Etter en grå og fuktig jul har store deler av Østlandet fått en hvit januar. Starten på februar skal imidlertid bli mildere.

Så kom det, endelig. Vinterværet vi har opplevd de siste ukene har tydelig vært etterlengtet, etter at jula for de fleste på

Østlandet ble alt annet enn hvit. Faktisk hadde vi, ifølge Meteorologisk institutt, den varmeste jula siden 1937.

Men de siste ukene har snøen fått lagt seg, og snøfallet hadde tydelig satt sitt preg på tilværelsen, da Dagsavisen tok en tur i Oslos gater.

 

Nedbør og mildt

Flere steder er brøytekantene blitt høye, og Oslo kommune kjører vekk snø fra ulike gater hver dag. Fra takene henger istapper, med varselskilt om rasfare under.

Men allerede i morgen blir det mildere i østlandsområdet, ifølge meldingen fra Meteorologisk institutt. Fra å ha hatt stabile minusgrader rundt seks minus den siste uka, ligger det an til plussgrader opp mot fire i morgen.

Grunnen til at vi nå får mildere vær skal være fordi vinden kommer fra en sørlig retning, som altså gir mildere luft. Temperaturen vil holde seg også utover neste uke, ble det opplyst NTB torsdag. Men vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss forteller Dagsavisen at det er vanskelig å spå helt hvordan været vil bli de neste dagene.

- Det er vanskelig å si eksakt fordi vi ligger mellom to trykksystem. Det er et høytrykk i øst, men det ser ut som om det kommer tilførsel av mildere luft sørfra. Situasjonen er veldig usikker, sier han.

Likevel vil det komme nedbør, forteller Gislefoss.

- Men det er veldig vanskelig å si hvor mye, sier han.

 

Se opp, og ned!

Sikkert og visst er det at folk som ferdes i gatene må holde blikket både oppover og nedover de neste dagene. Mildvær og nedbør betyr gjerne at det blir glatt føre, samtidig som at istappene på takene lettere faller ned.

Det er Bymiljøetaten i Oslo kommune som har ansvar for å håndtere fjerning istappene, og er du gårdeier bør du passe deg. Bymiljøetaten bøtelegger nemlig gårdeierne som ikke får fjernet istappene, og prisene varierer ut fra hvordan taket ser ut. Og etaten har blitt strengere. Fra og med første januar ble høyeste gebyr økt fra 1.000 til 5.000 kroner. Og dersom etaten må purre, stiger gebyret til 7.500.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no