Innenriks

- En hektisk dag i gang

Politiet har sperret av deler av Oslo sentrum før utdelingen av Nobels fredspris.

20 statsledere ankommer Gardermoen mandag morgen.

– Vi er veldig godt forberedt, sier politiets innsatsleder Kjell Jan Kverne.

Politiet i Oslo står overfor en travel dag. I Oslos gater blir deler av Karl Johan, Rådhuset og Akershus festning sperret for trafikk. Politiet tror derimot ikke at gående i byen vil bli forhindret av sperringene. Det er også innført flyforbud over hovedstaden.

Travel dag

– Dette blir den mest hektiske dagen. Når over 20 statsledere både skal fram og tilbake fra Gardermoen, er det klart at det blir travelt. Vi følger dem til de er ute av norsk luftrom, sier innsatsleder Kjell Jan Kverne.

Ifølge Politidirektoratet regner politiet med å bruke mellom 10 og 17 millioner kroner på sikkerhetstiltakene i forbindelse med utdeling av Nobels fredspris.

Mandag klokken 12 møter EU-presidentene til audiens på Slottet, og klokken 13 starter Nobelseremonien i Oslo rådhus.

– Utfordringer

Kverne mener det har vært utfordringer knyttet til at EU vant nobelprisen.

– Men vi tok høyde for det da det ble klart at EU skulle tildeles prisen. Vi er derfor veldig godt forberedt, sier Kverne.

Sammenlignet med ressursbruken da fredsprisvinner Barack Obama skulle motta prisen for tre år siden, er sikkerhetsnivået lavere i år.

– Uten at jeg skal gå nærmere inn på det, er Obamas trusselvurdering antatt å være mer utsatt. Likevel bruker vi atskillig mer ressurser på grunn av antallet statsledere, sier Kverne.

Kverme ønsker derimot ikke å gå ut med konkrete tall.

– Vi har brukt de ressursene som er nødvendig for å sikre sikkerheten, sier Kverme.

Mer fra Dagsavisen