Innenriks

En halv million nordmenn har helseforsikring

Vi går mot et todelt helsevesen, mener Agenda. Tankesmien frykter amerikanske tilstander, og tar i en fersk rapport til orde for å skattlegge private helseforsikringer og skrote fritt behandlingsvalg.

Salget av private helseforsikringer har økt dramatisk de siste femten årene, viser en rapport tankesmien Agenda la fram på LOs kartellkonferanse på Gol i går. I dag har nesten en halv million nordmenn helseforsikring, mot tilnærmet ingen i 1990.

Dersom forsikringsindustrien får vokse fritt, risikerer vi å få et helsevesen hvor lommeboka avgjør hvem som får behandling når, mener daglig leder Marte Gerhardsen i Agenda.

– Til nå har markedet for private helseforsikringer vært forholdsvis begrenset, men det har eksplodert de siste årene. Og vi ser både i Norge og fra andre land at private helseforsikringer hjelper folk til å snike i helsekøen. Hvis dette utvikler seg til å bli en stor industri, kan vi ende opp med et todelt helsevesen, sier Gerhardsen.

Privat

Et stort privat helsetilbud finansiert av private forsikringer kan også trekke knappe ressurser fra den offentlige helsetjenesten og svekke oppslutningen om det skattefinansierte helsetilbudet, konkluderer rapporten.

– Den private delen av helsevesenet kan lett konsentrere seg om enklere sykdommer, mens de mer kompliserte diagnosene overlates til det offentlige. Da er det ikke lenger hvor syk du er som avgjør hvor fort du får hjelp, men om du har forsikring eller ei, sier Gerhardsen.

I verste fall kan vi ende opp med et helsevesen som er veldig annerledes enn det et stort flertall i Norge faktisk vil ha, advarer hun. I USA er helseforsikring nødvendig for all behandling utenom akutthjelp.

– Tanken som ligger til grunn for privatiseringen er at folk skal kunne kjøpe seg forbi køene. Det er helt avgjørende at helsevesenet ikke forsterker de ulikhetene som allerede finnes i Norge, sier Gerhardsen. – Ulikhetene i helsevesenet er større enn vi trodde. De oppstår utenfor, men vi har tenkt at helsevesenet korrigerer dem. Det skjer ikke. Hvis du er rik, har du 66 prosent større sannsynlighet for å få kreftoperasjon, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sammenheng

I rapporten trekker Agenda fram forskning som viser at det er en tydelig sammenheng mellom utdannings- og inntekstnivå og levealder, samt hvilken behandling man kan forvente. Ulikhetene har stabilisert seg på et høyt nivå, konkluderer rapporten. Foruten framveksten av helseforsikringer, bidrar ulike helsereformer til å forsterke ulikheten, mener Gerhardsen. Hun trekker særlig fram fritt behandlingsvalg, som ble innført av helseminister Bent Høie (H) i fjor.

– Det er en dårlig reform. Den koster samfunnet mye og brukes kun av et fåtall, hovedsakelig de som allerede er ressurssterke. Vi mener den bør skrotes, sier hun. Agenda forslår også å legge ned et forbud mot at statlige og kommunale selskaper får tilby private forsikringer til sine ansatte, samt å skattlegge forsikringene. I tillegg etterlyser tankesmien en gjennomgang av «rettighetsjungelen».

– Vi har fått så vanvittig mange rettigheter at det er vanskelig for fagfolkene på sykehusene å prioritere. Etter at man innførte lovfestet rett til brystrekonstruksjon, har vi sett eksempler på at barn med hareskår har blitt nedprioritert.

Mer fra Dagsavisen