Innenriks

En fremragende nyhetsmann

MINNEORD: Hans Kristian Amundsen var en uredd redaktør. Det var aldri kjedelig å jobbe sammen med han.

Hans Kristian Amundsen kombinerte journalistikk og politikk, en kombinasjon som var vanlig før i tiden, men som ikke er det lenger. Hans Kristian gjorde det på en utmerket måte. Han var som ung aktiv i AUF, men han hoppet av politikken da han gikk inn i journalistikken. Etter en lang pressekarriere med flere lederstillinger i ulikemedier, gikk han tilbake til politikken som statsminister Jens Stoltenbergs statssekretær i 2011.

Les også: Hans Kristian Amundsen er død

Stoltenbergs valg av Hans Kristian Amundsen vakte oppsikt og en del hoderysting i Ap-kretser. Som sjefredaktør i Nordlys kom han ved flere anledninger med flengende kritikk av statsminister Jens Stoltenberg og regjeringen. Selv sa Hans Kristian at Stoltenberg viste storsinn ved nettopp å ta han som statssekretær.  Han besvarte statsministerens tillit ved å være en lojal og dyktig medarbeider for statsministeren. Hans Kristian fortsatte i politikken etter valgnederlaget i 2013. Han ble leder av Aps gruppesekretariat på Stortinget og i den posisjonen en nær medarbeider til Jonas Gahr Støre. Etter valget i fjor høst skar det seg mellom Hans Kristian og partisekretæren på Youngstorget. Hans Kristian tok konsekvensen av det og gikk av på en flott og ryddig måte.

Det er ikke som politiker, men som journalist og redaktør Hans Kristian først og fremst vil bli husket. Han var en fremragende nyhetsmann. Jeg arbeidet sammen med Hans Kristian i flere år i Arbeiderbladet, som Dagsavisen fortsatt het på begynnelsen av 1990-tallet. Her i avisen jobbet han først med politisk reportasje før han ble nyhetsredaktør. Hans Kristian var en uredd redaktør. Det var aldri kjedelig å jobbe sammen med han. Han inspirerte medarbeiderne samtidig som han oppmuntret til motforestillinger. Det var nok de som mente at han gikk for langt enkelte ganger. Det brydde han seg ikke om. Jakten på de viktige nyhetene trumfet alle andre hensyn.

Amundsen hadde også stillingen som nyhetsredaktør i Dagbladet og Finnmark Dagblad før han ble sjefredaktør i Nordlys i ni år. Det lyste av Nordlys i disse årene. Hans Kristian gjorde Nordlys til hele Nord-Norges avis. Hans kommentarer ga gjenlyd over det ganske land. Tida som sjefredaktør i Nordlys var en meget god tid for både avisa og finnmarkingen Hans Kristian Amundsen.

Mer fra Dagsavisen