Innenriks

– En drittpakke

– Regjeringen har klart å pakke inn jernbanereformen i fint papir, men når papiret fjernes, sitter du igjen med en drittpakke.

Bilde 1 av 3

Lokfører Janne Håkonsen (35) la ikke fingrene imellom da hun i går sammen med svært mange andre jernbaneansatte, protesterte mot jernbanereformen foran Stortinget.

– I dag vedtar den mørkeblå regjeringen ved hjelp av presteskapet i KrF, jernbanereformen. Tilgi dem ikke, for de vet hva de gjør, forkynte Håkonsen og ble møtt med stormende applaus

Blant tilhørerne og appellantene var også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Han ble møtt med tilropet «landssviker» og buing da han overtok mikrofonen, før alle de frammøtte jernbaneansatte demonstrativt snudde ryggen til ham.

LES OGSÅ: Mener «NSB-dødaren» er best

Buet av scenen

– Bla, bla, bla. Hvordan fikk du denne jobben? var et av de rasende tilropene Solvik-Olsen fikk høre, mens han forsøkte å forklare hvorfor han vil gjennomføre jernbanereformen.

Også politikere fra Høyre, Venstre og KrF ble buet av scenen, mens politikere fra Ap, SV, Sp og MDG, som alle er motstandere av reformen, ble møtt med jubel de vel ikke har hørt maken til siden siste partilandsmøte.

Janne Håkonsen og hennes lokførerkollega Gudrun Folkedal (31) er klare på hvilke konsekvenser jernbanereformen vil få, hvis man ikke lykkes med å stanse den.

– Fra å ha ett monopol på jernbanen vil det nå bli mange små monopol etter som flere togselskap skal kjøre tog på hver sine strekninger. Det er bakvendt og vil bare føre til flere problemer, sier Håkonsen.

– Løsningen på jernbanens problemer er ikke mer konkurranse, men mer penger til vedlikehold og infrastruktur, understreker Folkedal.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Skuffet over toppsjefene

Ifølge dem står de jernbaneansatte samlet ikke bare mot samferdselsministeren i denne saken, men også mot sine egne toppledere.

– De har uttalt seg positivt om jernbanereformen, men har ingen av de ansatte med seg, sier Håkonsen.

– Vi er innmari skuffet over dem, sier Folkedal.

De tre topplederne de konkret refererer til er NSBs konsernsjef Geir Isaksen, jernbanedirektør Elisabeth Enger og administrerende direktør Linda Bernander Silseth i Flytoget.

At raseriet mot jernbanereformen er rødglødende blant de ansatte, ble tydelig for alle da Håkonsen avsluttet sin appell med å synge «langefinger hvor er du?» med tilhørende gest, noe kollegene umiddelbart responderte på ved å synge «her er jeg, god dag, god dag, god dag.»

Solvik-Olsen parerte med en annen ustrakt finger.

– Jeg gir en tommel opp for jernbanen, var formuleringen han avsluttet sin appell med.

LES OGSÅ: Advarer mot splitt og herk

Mer fra Dagsavisen