Ap-leder Jonas Gahr Støre og statsminister Erna Solberg møttes til valgduell onsdag. Dagsavisens politiske kommentator Ane Strand mener det var en duell Gahr Støre kom best fra.

– En dristigere og frekkere Jonas

– Både spennende og underholdende, sier Dagsavisens politiske kommentator Arne Strand om den første statsministerduellen før høstens valg. Og han mener utfordrer Støre kom best fra debatten med Erna Solberg.

 

Av Dag Høie og NTB

Både Ap-leder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre og statsminister og Høyre-leder Erna Solberg har gjennom sommeren ført valgkamp, men i dag møttes de til den første duellen før stortingsvalget om en drøy måned. Det var den liberale tankesmia Civita som arrangerte debatten.

Støre gikk rett i strupen på Solberg, som han mener har brukt sin periode i regjering til å gi 21 milliarder kroner i skattekutt som verken skaper nye jobber eller bidrar til vekst.

– Fire tapte år

– Nå er handlingsrommet brukt opp, og dere har ikke levert resultater. Det har vært fire tapte år, sa Støre.

Han viste til at Ap ved et regjeringsskifte vil styrke en samfunnsmodell med små forskjeller og høy tillit.

Men Solberg slo knallhardt tilbake og viste gang på gang til at Ap er mer opptatt av å bruke penger enn av hvordan verdier skapes.

– Vi har prioritert de store pengene til å løfte velferden i Norge. Den viktige debatten er hvordan skal vi tjene og skape de store pengene i fremtiden. Det er helt avgjørende. Ja, vi har redusert skattene, men skatteinntektene har økt likevel, sa Solberg.

Hun angrep Aps varsel om å øke skattene med inntil 15 milliarder kroner i neste periode.

– Vi må ikke møte norsk næringsliv med økte skatter og avgifter i en periode hvor vi er avhengig av at det skapes flere jobber. Valget står om vi skal gå fremover eller ønsker en politikk om først og fremst å reversere, sa Solberg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Lagt om stilen

Økonomi og skatt var ett av tre temaer. De to andre var helse og skole.

– Jonas var et strå hvassere denne gangen. På økonomi og helse klarte han seg bedre enn Erna. På skolepolitikk ble det uavgjort, mener Arne Strand.

Han mener Støre var bedre enn Solberg blant annet fordi hun kom i forsvarsposisjon.

– Jonas utnyttet på en klok måte at han var i opposisjon og kunne utfordre Erna. Det er alltid lettere å være utfordrer enn å være en som skal forsvare det man har oppnådd, sier Strand, og fortsetter:

– Erna var trygg og solid og lett gjenkjennelig i måten hun snakket på. Jonas har lagt om stilen: han er mer pågående, dristigere, frekkere og av og til morsom. Dessuten var han meget godt forberedt på disse tre områdene som er Aps beste: økonomi, helse og skole.

Ikke klima og innvandring

Strand legger til at både Ap og Høyre har troverdighet blant velgerne på de disse tre politikkområdene.

– De vil begge vinne på at dette blir viktige saker i valgkampen.

Men det var også viktige og betente politiske områder som ikke var tema i dagens debatt.

– Det de ikke snakket om var klimapolitikk og innvandringspolitikk. Det er tydelig at Ap og H gjerne ser at dette ikke blir hovedsaker, sier Arne Strand.

Men Dagsavisens kommentator slår fast at de to temaene allerede er på dagsorden.

– Klima har allerede kommet. Det ser vi ved at MDG går fram på målingene og at de har passert sperregrensen for utjevningsmandater på Stortinget. Frp og Sylvi Listhaug vil gjøre alt for å få innvandring på kartet, og det har de lykkes med, avslutter Strand.

– Jeg ble forvirret

Valgkamp er ikke bare alvor. Jonas Gahr Støre og Erna Solberg viste at ting kan sies med glimt i øyet. Som da Solberg kritiserte Støre for å mangle resultater å vise til.

– Grunnen til at du ikke har sett resultater av vår politikk, er at du har sittet i regjering, og jeg har sittet utenfor, parerte Ap-lederen.

Latter ble det også da Solberg slo fast at hun innen helsepolitikken har videreført Aps modell med et beslutningsforum som vurderer nye medisiner og metoder.

– Jeg ble forvirret, for her fortalte Erna Solberg at hun hadde bygget videre på noe Ap hadde innført, sa Støre.

– Du skjønner, det er ikke alt dere har gjort som er feil, svarte Solberg.

Hun møter Støre til ny debatt allerede mandag, men da er også de andre partilederne med. Det skjer under Arendalsuka.