FOTO: MIMSY MØLLER

En brannfarlig høytid

Ber oss være på vakt mot de mange brannfellene i desember.

 

Dagfinn Kalheim

Administrerende direktør i Brannvernforeningen

 

Hvorfor er desember en spesielt brannfarlig måned?

– Antall branner øker i perioder med flere aktiviteter hjemme. Desember er også en kald måned, vi fyrer mer og det elektriske anlegget blir mer belastet. Vi er jo ekstra flinke til å hygge oss med lys, peiskos og matlaging på komfyren. Noen av aktivitetene på kjøkkenet inkluderer bruk av frityr og matfett, noe som lett kan antenne når gryter blir for varme.

Antall boligbranner har gått gradvis ned de siste 15 årene. Hvor stort er problemet i dag?

– Rundt 1500 boligbranner oppstår årlig. Antall registrerte branner er lavere enn antall faktiske branner. Det skyldes en del branntilløp som beboere klarer å slokke.

Hva kan husholdninger gjøre for å redusere brannfaren?

– Sørg for at komfyren slås av etter bruk. Altfor mange branner tilberedes på komfyren. For høy temperatur på olje er en annen fare. Folk tar på seg mange roller i jula. Man er gjerne både vertskap og kokk. Det kan i noen tilfeller skape stress og uoppmerksomhet. Det kan være farlig. Noe av det viktigste er å ha god dekning med røykvarslere som fungerer. Tidlig varsling kan være forskjellen på liv og død ved brann. En brann utvikler seg ofte svært raskt. Derfor teller hvert minutt og ofte også sekundene når man skal redde seg selv og andre beboere i sikkerhet. Et egnet håndslokkemiddel er også viktig. Det må fungere og være lett tilgjengelig. En god daglig regel er å ta en siste runde i boligen før leggetid for å sjekker at levende lys, kokeplater og elektriske apparater er slått av.

Må sikkerhetstiltakene gå utover julestemningen?

– Nei, dette gjør at man kan kose seg enda mer, og at man kan hygge seg under trygge forhold. Det koster heller ikke mye tid eller penger.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Gullgutten av Jon Michelet

Hva gjør deg lykkelig?

– Når jeg er på hytta en fin sommerdag, kona har stått opp, og jeg kjenner kaffelukt.

Hvem var din barndomshelt?

– Tegneseriefigureren David Crockett.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg er utålmodig og tar en del ting for gitt.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg er hjemme alene, legger meg på sofaen, ser på et ett eller annet som ikke er fengende på TV og stapper i meg potetgull!

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg var jo aktiv som student. Sist jeg demonstrerte, sto jeg foran rådhuset i Oslo fordi de ville legge ned ungdomsklubber i Oslo Øst.

Er det noe du angrer på?

– Det er det nok, men det er ikke noe som plager meg over tid.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Justisministeren har jo ansvar for brannforebygging. Å få tid med ham til å diskutere forebyggende brannvern ville vært viktig og interessant.