Innenriks

Én av tre sier nei til kull

OLJEFONDET: Nær dobbelt så mange som sier nei, sier ja til at at oljefondet skal trekke ut sine investeringer i kull. Venstre og KrF har ikke oppnådd noe i forhandling med regjeringen, mener Miljøpartiet De Grønne.

- Folkevettet slår igjennom, sier leder for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, til Dagsavisen.

En undersøkelse InFact har gjort for Miljøpartiet De Grønne (MDG) viser at nesten dobbelt så mange sier seg enig i utsagnet at «oljefondet bør trekke seg ut av kullrelaterte investeringer», som de som sier seg uenige. 35,4 prosent av de spurte sier ja, mens 18,5 prosent vil at Norge fortsatt skal investere i kull. De resterende 46,1 prosentene av de spurte vet ikke hva de mener.

Skjønner poenget

- Dette betyr at folk skjønner det elementære poenget som også Erna Solberg og Jens Stoltenberg har understreket, nemlig at kull er ille for klimaet. Ergo bør vi ikke investere sparepengene våre i det. Dette er elementært folkevett, sier Hansson.

Diskusjonen om oljefondets investeringer i kull har gått radig den siste tida, og fredag ble det klart at Venstre og Kristelig Folkeparti er enig med regjeringspartiene om at en ekspertgruppe skal vurdere å avvikle oljefondets investeringer både i olje-, gass og kullselskaper.

Men verken opposisjon eller miljøbevegelsen klapper i hendene for denne enigheten.

- Frp har fått det slik de vil, nemlig en uforpliktende utredning skjøvet ut i tid, sa Aps Jonas Gahr Støre til NTB fredag.

Arbeiderpartiets forslag om en rask utredning med mål om å avvikle kun kullinvesteringene, fikk støtte fra Miljøpartiet De Grønne, SV og Sp, og fikk dermed ikke flertall.

- I strid med velgerne

Hos Kristelig Folkeparti og Venstre sier henholdsvis 39,1 og 59,6 prosent av velgerne at de vil ut av kullinvesteringer. Dette er verdt å merke seg, mener MDGs Rasmus Hansson.

- Venstre og KrF opptrer i denne saken i strid, ikke bare med egne partiprogram, men også i strid med sine velgere. Det betyr at Venstre og KrF får et veldig stort forklaringsproblem, sier han.

- Men hva er så galt med en utredning av konsekvensene av å trekke seg ut av olje-, gass- og kullinvesteringer, sammenlignet med denne lynutredningen om kull?

- Det samarbeidspartiene er enige om, er utelukkende en uforpliktende ekspertvurdering av hvorvidt det er hensiktsmessig å gjøre dette. De tar ikke stilling til noe som helst. Venstre og KrF har ikke oppnådd noe annet enn en generell vurdering, sier Hansson som mener Venstre og KrF har undergravet noe som ville blitt et historisk stortingsflertall mot kull.

Vil vite mer

KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen bekymrer seg lite over undersøkelsen, som er gjort på oppdrag av Miljøpartiet De Grønne. Han merker seg det høye antallet velgere som ikke har bestemt seg for hva de synes.

- Det bekrefter for meg at vi har gjort det eneste riktige i denne saken, som også er i tråd med det vi har stått for. Vi ønsker en grundigere utredning av konsekvensene av å trekke seg ut av kull og av fossil energi generelt, sier han. En utredning om investeringene også i olje og gass er viktig for å se den doble risikoen av at Norge både bruker penger fra oljeproduksjon og investerer i den, mener Syversen.

- Det er interessant at Aps forslag ber om en utredning som skal ta tre uker. Det er greit at man har sluttet å være regjeringsparti, men man bør ikke kaste all realismen over bord samtidig, sier han.

Forundret

Leder i Venstre, Trine Skei Grande, er forundret over at MDG ikke har spurt velgerne om hva de synes om å trekke seg ut av olje- og gassinvesteringer også.

- Det er vel fordi de har en politisk agenda med denne undersøkelsen, sier hun.

At 60 prosent av Venstre-velgerne vil trekke seg ut av kull, er ikke overraskende, mener Venstre-lederen.

- Jeg er forundret over at det ikke er hundre prosent. Det viser at vi har en jobb å gjøre hos våre velgere, sier hun.

Nå håper Grande at MDG vil konsentrere seg om å være med på å danne flertall om fossilfritt oljefond etter at utredningen har kommet. Men et helt fossilfritt oljefond betyr ifølge oljefondets sjef, Yngve Slyngstad, at hele investeringsporteføljen påvirkes. Investeringer i olje, kull og gass utgjør nemlig hele 10 prosent av fondets verdier, skrev NTB fredag.

- Kampen kommer til å gå i Stortinget etterpå, og det er klart at en uttrekking vil få store konsekvenser, men dette er viktig, sier Grande.

samfunn@dagsavisen.no

Om undersøkelsen

Det er InFact som på oppdrag av Miljøpartiet De Grønne har undersøkt folks holdninger til at oljefondet investerer i kull, etter at det i lengre tid har vært en debatt om hvorvidt det norske oljefondet burde trekke sine investeringer ut av kull.

Ifølge undersøkelsen mener 35,4 prosent at oljefondet burde trekke seg ut av kullinvesteringer, mens 18,5 mener vi bør opprettholde investeringene. Resten av de spurte vet ikke hva de synes.

37,1 prosent av mennene som har svart støtter uttrekking og 33,7 prosent av kvinnene svarte det samme. 27,5 prosent av mennene mener investeringene bør opprettholdes og kun 9,1 prosent kvinnene mener det samme. 35,4 prosent av mennene vet ikke, mens hele 57,2 prosent av kvinnene vet ikke.

Undersøkelsen er gjort 27. februar ut fra intervjuer med 1.026 mennesker over 18 år.

Kilde: InFact

Mer fra Dagsavisen