Innenriks

Embetsmann skal ha tildelt 4,3 millioner

Saken mot den suspenderte embetsmannen i Justisdepartementet omfatter tildelinger av i alt 4,3 millioner kroner siden 1998, sier justisminister Grete Faremo (Ap).

Fredag ettermiddag orienterte Faremo om saken som ble kjent torsdag. En embetsmann i Justisdepartementet ble da suspendert etter å ha vært ansatt i over 20 år. Bakgrunnen er at han skal ha brukt departementets penger til å kjøpe annonseplass for Redningstjenesten hos norske organisasjoner.

Justisdepartementets undersøkelser har avdekket at embetsmannen skal ha gitt ulovlige tilskudd helt tilbake til 1998. Totalt er det nå avdekket utbetalinger for 4,3 millioner kroner.

– Alvorlig sak

– Det er en alvorlig sak, og det må ikke herske noen tvil om at vi gjør det som skal gjøres for å sikre at regelverket ivaretas og at pengene brukes etter formål, sier Faremo til NTB.

På lik linje med alle andre departementer mottok Justisdepartementet i kjølvannet av Lysbakken-saken en henvendelse fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om praksisen ved tilskudd til ulike private organisasjoner.

– Etter den gjennomgangen vi hadde på relevante budsjettkapitler da, svarte vi tilbake til komiteen om hvordan situasjonen var på dette området. Vi kunne ikke se at vi hadde noen praksis som ga grunnlag for spesielle merknader, sier Faremo.

En ytterligere gjennomgang avdekket de ulovlige utbetalingene via annonsekjøp. Midlene er blitt utbetalt til et ulikt antall organisasjoner år etter år med ulike beløp.

– Det vi nå har funnet gjelder andre budsjettkapitler i departementet. Siden det er gjort tildelinger til frivillige organisasjoner under kapitler som ikke skulle ha vært brukt til slike formål, så har jeg valgt å sende kontroll- og konstitusjonskomiteen et brev for å gjøre oppmerksom på denne saken, opplyser justisministeren.

Vurdering av rutiner

Faremo har bedt om en vurdering av om departementets interne rutiner er gode nok.

– Jeg kan allerede i dag si at jeg vil forsterke kontrollen. Vi har all mulig grunn til å tro at det er god økonomiforvaltning i forvaltningen, inklusive Justisdepartementet, men jeg vil forsikre meg om at vi har et godt regelverk på disse områdene, understreker hun.

Ifølge Faremo skal mannen etter alt å dømme ha vært alene om tildelingene. Pengene skal imidlertid ha blitt utbetalt via et firma som fungerte som et mellomledd. (NTB)

Mer fra Dagsavisen