Høyre-politiker Stefan Heggelund mener norske kokker ikke lager veggismat som holder mål. Problemet starter på skolebenken mener han.

- Elendig kunnskap 
om veggismat

KJØTT: Norske kokkers manglende kunnskap om vegetarmat opprører Stefan Heggelund (H). Nå utfordrer han kunnskapsministeren Torbjørn Røe Isaksen (H) til å ta affære.

33 prosent av norske kvinner og 50 prosent av norske menn spiser mer enn den anbefalte dosen kjøtt på 500 gram i uka. Det årlige forbruket av kjøtt har økt betydelig over lengre tid, fra 53 kg i 1989 til 75 kg per innbygger i 2012, ifølge Helsedirektoratet.

Ikke bare advarer helsemyndighetene, men kjøttet får også verstingstempelet når det gjelder klimautslipp.

For mye kjøtt er verken bra for helsa eller miljøet. Her har kokke-Norge et ansvar, mener Høyres stortingsrepresentant Stefan Heggelund.

- Jeg synes det er merkelig at ikke også restaurantene og kokkene, i likhet med andre aktører, skal ta et samfunnsansvar for klimaet. En har sett mange kokker gjør det for folkehelsa. Hvorfor ikke miljøet?, sier Heggelund.

 

Les også: Kjøttmarked uten sidestykke

 

«Helt elendig»

Høyre-politikeren er selv fornøyd vegetarianer, blant annet av klimahensyn. Men det er ikke alltid like trivelig, når han for eksempel skal spise en bedre middag ute.

- Det du får på restaurant når du er vegetarianer er tilbehør. Noe sopp med crème fraîche.

Han mener norske kokkers kunnskapen om kjøttfri mat er «helt elendig».

- Det første jeg får spørsmål om når jeg sier at jeg er vegetarianer på restaurant er: «Spiser du fisk?» Selvsagt gjør jeg ikke det. Da hadde jeg sagt at jeg er pesceterianer!

Han mener svenske veggiser har et langt bedre tilbud. Der utgjør de også 10 prosent av befolkningen.

- Det beste du kan få av vegetarmat i dette landet, med mindre du går på indisk restaurant er en vegetarburger. Det burde være et rop om varsku for enhver kokk. Spesielt i et land som Norge som vinner mangfoldige kokkepriser for vår gourmetmat, sier Heggelund.

 

Les også: - Kjøttprisen må opp

 

Utfordrer ministeren

- Jeg tenker at dette har kokkene ikke lært noe om på skolen, og det skulle de ha gjort. Læreplanen for kokkelinja på videregående sier helt klart at en skal lære å tilberede mat til ulike menneskers behov. Enten det er kulturelt eller religiøst. Det er også flere punkter i læreplanen som tilsier at de skulle kunnet noe om dette, påpeker Heggelund og fortsetter:

- Likevel virker det seg å være svikt her. Dette viser at enten så er ikke læreplanmålene tydelige nok, eller så er ikke skolene gode nok til å følge læreplanen. Dette kommer jeg til å ta opp med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, sier Høyre-politikeren.

 

Les også Dagens leder på Nyemeninger.no

 

Utdanning ikke problemet

Hans Dahl Ørstavik er selv lærer på restaurant og matfag på Bryne videregående skole, og sitter i styret til Norges kokkemesteres landsforening. Han kjenner seg ikke helt igjen i kritikken.

- Her mener jeg Høyre skyter fra hofta. Dette må være agurknytt, sier Ørstavik.

Han mener Heggelund som vegetarianer ikke alltid kan forvente at han vil få god vegetarmat på en hvilken som helst restaurant, uten forvarsel.

- Jeg har ikke vanskelig for å tro at han kan ende opp med å få noe asparges, brokkoli og sopp når han spør etter vegetarmat, men da må han bare gi beskjed.

Han mener det blir feil å skylde det på utdanningen.

- Det har ikke noe med utdanningen å gjøre. Det handler om den menyen restauranten har. Det handler om de råvarene de har tilgjengelig, og det ut ifra hvilken profil restauranten har, sier Ørstavik.

 

- Ikke høy prioritet

Han vedgår likevel at veggismat ikke er det som står høyest på agendaen.

- Det er ikke en høy prioritet, men det står det heller ikke i læreplanen at det skal være. Det står at man skal ha kjennskap til ulike gruppers kost. Vegetarianere, folk med ulike religioner, men også de med matallergier som cøliaki, sier Ørstavik som understreker at han har flere elever som er vegetarianere og lager vegetarmat hver dag.

Ørstavik er også selv engasjert i å få nordmenn til å kutte i kjøttet.

- Jeg er blant annet med på et prosjekt der målet er å få flere til å spise fisk i barnehagen.

samfunn@dagsavisen.no