Innenriks

Eldre lå i to døgn med lårhalsbrudd

I juni lå 16 pasienter med brukket lårhals i mer enn to døgn før de ble operert på Ahus. Kirsti Haugen Øiseths far ventet 50 timer for fire år siden. Hun er sjokkert over at det fortsatt skjer.

43 pasienter ble innlagt med lårhalsbrudd ved Akershus universitetssykehus (Ahus) i juni i år. Bare 27 av dem fikk hjelp innen to døgn var omme, viser en intern månedsrapport fra sykehuset. I dagene de ventet på operasjon, måtte de faste. På det verste har eldre mennesker sultet i tre dager.

I oktober for fire år siden falt Kirsti Haugen Øiseths far, Oddvar Haugen, og brakk lårhalsen. I de to døgnene som fulgte lå han fastende på Ahus og ventet på operasjon.

- Det gikk 50 timer fra vi kom til sykehuset til operasjonen. I den perioden måtte han faste, for de trodde hele tida at de skulle operere ham. Han lå uten mat i ett døgn, så fikk han litt å spise. Bare han skulle snu seg i senga, stønnet han av smerte, forteller datteren til Dagsavisen.

Romerikes Blad omtalte historien mens Oddvar Haugen fortsatt var innlagt, og sykehuset beklaget det som hadde hendt.

- Bekymringsfullt

- Vi har ikke vært i kontakt med sykehuset etterpå. Den gang tenkte jeg at jeg skulle følge det opp, men far hadde ikke lyst til det, sier hun.

Pasienter med lårhalsbrudd har krav på øyeblikkelig hjelp og skal ideelt sett opereres innen 24 timer. Når ventetida overskrider 48 timer, er det uforsvarlig og uakseptabelt, ifølge nasjonale retningslinjer fra Helsedirektoratet.

- Dette er bekymringsfullt. Sånn skal det ikke være, særlig når det er snakk om eldre mennesker. Å vente på operasjon i over 48 timer er et markant avvik fra det som regnes som god medisinsk praksis, og det er et brudd på forsvarlighetskravet, sier Knut Fredrik Thorne, pasientombud i Akershus.

Han har behandlet flere klagesaker om operasjonskø for lårhalsbrudd ved Ahus.

Hvert år får rundt 9.000 nordmenn hoftebrudd. Hos eldre pasienter er dette en svært smertefull og alvorlig tilstand som kan gi økt dødelighet, sykelighet og funksjonstap. Jo lengre ventetida blir i senga, desto større er risikoen for blodpropp og andre komplikasjoner. Medisinske grunner som at pasienten bruker blodfortynnende, er en av få legitime grunner til å utsette en operasjon ved lårhalsbrudd. Få folk på jobb, kø til røntgen eller andre organisatoriske årsaker er derimot ikke det.

Var redd

Kirsti Haugen Øiseth er sterkt kritisk til at mange eldre mennesker må oppleve det samme som faren hennes.

- Far kom seg aldri og døde ikke så lenge etterpå. Jeg skal ikke si at det hadde med bruddet å gjøre, for han var kols-syk fra før. Men før bruddet var han oppegående, og vi så at han ble veldig redusert mens han lå der inne så lenge, forteller hun.

Øiseth sier at situasjonen på Ahus var kaotisk. Flere ganger fikk de oppgitt nye tidspunkter for operasjon.

- Det var en fryktelig situasjon, jeg griner nesten bare jeg snakker om det. Far var redd og hadde det vondt. Jeg syns det er horribelt at flere må oppleve det.

Ahus beklager

I sommer avslørte Dagsavisen at Ahus drev sykehuset på en slik måte at det var fare for pasientenes helse i store deler av 2011. Farlig få på jobb, uerfarne vikarer, overarbeidede ansatte og et sykehus overfylt av pasienter var Fylkesmannen i Oslo og Akershus‘ konklusjon. I ettertid har Ahus-direktør Hulda Gunnlaugsdottir benyttet alle anledninger til å si at tilstandene er bedre i år. «Vi har en helt annen situasjon nå», sa hun til Dagsavisen senest i september.

- Jeg håper hun har rett, sier Thorne, men legger til at tallene fra juni er oppsiktsvekkende dårlige.

Det er Pål Wiik, sjef for kirurgisk divisjon ved Ahus, enig i.

- Juni var en helt spesiell måned. Vi hadde for dårlig kapasitet til å gi all øyeblikkelig hjelp. Trykket var for høyt, og det hopet seg opp, sier han.

Ingen av de 16 pasientene som måtte vente uforsvarlig lenge, gjorde det av medisinske grunner, vedgår Wiik.

- Noen måtte vente i tre døgn. Det er svært beklagelig, sier han.

- Ahus tar imot mellom 40 og 60 pasienter med brukket lårhals hver måned. Med det i mente, hvorfor kunne dere ikke få nok folk på jobb?

- Vi prøver det. Vi var ikke tøffe nok til å nedprioritere planlagt kirurgi denne måneden. Vi burde ha satt de med lårhalsbrudd lenger fram i køen. Dette har vi ikke lyktes med, vi er ikke godt nok koordinert, sier kirurgisjefen.

Ifølge Wiik tok ledelsen umiddelbart affære da de så de dårlige tallene og jobber nå fram mot å kunne operere 95 prosent av alle med lårhalsbrudd innen to døgn.

- Vi er ikke i mål, men vi har satt av store summer til å bemanne opp i helgene, og vi jobber med å koordinere bedre med andre sykehus.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen