Innenriks

Eldorado for bøker

BOK-BONANZA: Det er papirbokas store helg i Oslo. Nå har Nordens største bokhandel åpnet i gamle Eldorado kino.

Folk stimlet sammen utenfor den gamle inngangen til Eldorado kino i går formiddag, da Fabian Stang offisielt åpnet Eldorado Bokhandel.

Samtidig ble det rigget til for Oslo Bokfestival på scener og i bokhandler rundt Spikersuppa. Den åpner offisielt i dag, med over 200 forfattere i aksjon på signeringer og forfattermøter.

Dermed ble det litt ekstra press på Eldorado-gründer Christian Skrede (37):

- Vi kom litt sent på banen, så Oslo Bokfestival spurte pent om ikke vi kunne åpne på torsdag, siden de skulle ha åpning på fredag, sier Skrede, som rakk å få de 3.200 kvadratmeterne klare.

En hylle hver

Eldorado var en kino helt fra 1891 til 2011, da den ble solgt av Oslo Kino. Konseptet for Eldorado Bokhandel går motstrøms i markedet, der de store bokhandlene er eid av de store forlagene, og der nåløyet er trangt for å slippe til i hyllene. På Eldorado Bokhandel betaler hvert forlag for sin hylle.

- Vi slipper leverandørene nærmere kundene. Små leverandører får like mye plass som store leverandører. Jeg mener dette er en ny måte å drive handel på, som også kan overføres til dagligvarehandelen. Også der er det små leverandører som har vansker med å slippe til i butikkene, sier Christian Skrede.

Kokk og rock

Den nye bokhandelen inkluderer også kaffebar, restaurant og en avdeling for klassisk musikk på god, gammeldags CD.

Den har også flere forskjellige scener for aktiviteter og lanseringer: Et eget kokkehjørne, en musikkscene, en poesiscene og en foredragssal, som alle var i bruk i går. Blant andre kom Jan Eggum for å presentere den nye utgaven av det store norske pop- og rock-leksikonet. Framover har mange forlag lagt lanseringsarrangementer til Eldorado, som ellers gjerne ville funnet sted på Litteraturhuset.

- På en måte blir vi vel en konkurrent til Litteraturhuset. Men vi er kommersielle. Hos oss er det viktig å selge varer, understreker Skrede.

Han driver allerede en bokhandel i Vestby etter samme outlet-modell, og er avhengig av en omsetning på 25 millioner første året for at butikken skal gå rundt.

- De tre store butikkene ved Karl Johan-Ark, Norli og Tanum-omsetter for 180 millioner i året. Vår butikk er like stor som de tre til sammen. Så dette er realistisk, mener Skrede.

Eldorados fortid som kino er synlig på flere måter i den nye bokhandelen: Blant annet bærer personalet «Eldorado»-uniformer som minner om kinovaktene.

- I likhet med alle andre i Oslo, var det på Eldorado jeg snek meg inn på 18-årsfilm for første gang. «True Romance», var det, i 1993. Jeg var så nervøs, jeg glemmer det aldri, ler Christian Skrede.

Hislop og Lahlum

I dag kommer den populære forfatteren Victoria Hislop på boksignering på Eldorado, og lørdag er hun i aksjon på Oslo Bokfestival. Hans Olav Lahlum er en annen av flere forfattere som er i sving begge steder gjennom helgen.

bernt.erik.pedersen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen