Innenriks

Ekte norsk sjøfartseventyr skal feires

Vi går om bord i «Christian Radich» sammen med sørlendingen og mediesluggeren Kåre Valebrokk. Det eneste som mangler er en kagge med rom og tonene av Erik Byes «Skomværsvalsen». For øvrig er alt frydefullt maritimt.

«Christian Radich» formelig skinner fra sin faste plass i havnebassenget i Oslo. Søndag 17. juni er det 75 år siden skipet hadde sin første offisielle seiltur. Den nesten jevnaldrende styreformann i seilskipets stiftelse, Kåre Valebrokk (72), er stolt som en hane over tingenes tilstand.

- Dette er en fullrigger som betyr mye for identiteten til sjøfartsnasjonen Norge, sier Valebrokk mens han skuer ut over dekk og tar et par ekstra drag av tobakkspipa.

Berte av stål

En skute skal ha kvinnenavn, heter det, og tross dens maskuline dåpsnavn, kaller de fleste sjøfolk «Christian Radich» for «hun» når de snakker om «henne». Ofte med beundring og lengsel i stemmen, som om temaet skulle være en lenge savnet kjæreste. Men en totalvekt på over 1.000 tonn, som hovedsakelig består av stål, er hun alt annet enn flyktig og slett ingen «kvinne» man skubber seg på. Naturkreftene har prøvd seg i kraftig monn uten å klare å tukte henne. I 2008 var skipets stuert Erik Storm blant mannskapet på Radich da det stolte seilskipet havnet midt i orkanen «Gro».

- Vi befant oss utenfor Azorene i Atlanteren og måtte ligge «stille» i fire døgn for å ri uværet av. Havet slo inn over skipet, og hun sto til tider med en halv meter sjø over dekk, sier Storm.

Noe av det stuerten husker best under orkanen, er støyen. For å håndtere all sjøen måtte mannskapet åpne opp noen lenseluker i rekka. Det voldsomme Atlanterhavet skyllet inn over dekk, men på neste bølge hevet det stolte skipet baugen og tvang sjøen ut gjennom lukene - tilbake til Atlanteren.

- Hver gang vannet ble presset ut smalt det kraftig, minnes stuerten. En kraftig bølge brakk løs en stor kasse om bord og kastet denne inn i et solid messinginstrument på dekk. Messinginstrumentet ble slått skjevt og har fått lov å forbli slik, til minne om orkanen.

Sju kilometer tauverk

Vi kommer om bord i en fullrigger som ruver i hovedstaden, med største mastehøyde på 37,5 meter. Skipet har tre master og en seilgarderobe på hele 27 seil, så her gjelder det å holde tunga rett i munnen under seilas. Et sted mellom fem og sju kilometer tauverk brukes til å heise seil opp og ned i et system som ville være umulig å holde styr på for uinnvidde. Etter en rundtur på skipet blir vi slått av hvor velholdt 75-åringen er. Treverk er pleiet og vedlikeholdt så godt at det like vel kunne vært nytt, noe som er en følge av at «Christian Radich» de siste sju vintrene har fulgt trekkfuglene til Syden.

- Fra høst til vår er Radich skoleskip for Sjøforsvaret. Om vinteren, mens skipet ligger i havn i Spania, bruker mannskapet tida til vedlikehold. Hele skuta, men tauverket spesielt, har godt av å unnslippe vinterkulden i Norge. Oppholdet i Syden bidrar til langt mindre slitasje slik at skipet nå er i lang bedre stand enn tidligere, sier Valebrokk.

Kronprins som beskytter

Sin faste plass har «Christian Radich» utenfor Havnepolitiet i Oslo.

- Havnevesenet og Oslo kommune har forstått betydningen av å reservere plass til «Christian Radich», og vi er imponert over all velvillighet vi møter. Det gir et helt spesielt maritimt miljø i Oslo havn, sier Valebrokk.

Fullriggeren har naturlig nok ikke baugpropell, og blåser det hardt fra øst, kan Radich ha vanskeligheter med å navigere inn til sin faste kaiplass.

- Da trår ofte havnepolitiet til og bruker en av sine båter til å presse baugen inntil kai, slik at skipet kan fortøyes, avslører Valebrokk.

«Christian Radich» har kronprins Haakon som sin høye beskytter, men også toppsjefen i det norske monarkiet er glad i skuta.

- Kong Harald er på besøk av og til. Det er alltid en glede å ha ham til middag, sier stuert Erik Storm som råder over en rikelig utrustet bysse, med flere kokker.

«Christian Radich» seiler ofte i seilskutenes fremste seilkonkurranse, «The Tall Ships‘ Races», og har en imponerende seiersrekke.

Den faste besetningen er på 20 personer, og skipet kan i tillegg ha med 88 medseilere. «Christian Radich» ble berømt gjennom filmen «Windjammer» som gjorde stor suksess verden over. Skipet hadde også «hovedrollen» i den kjente TV serien «Onedinlinjen» fra BBC, som ble sent på TV på 1970-tallet.

På tokt langs kysten

For å finansiere vedlikehold og drift har «Christian Radich» siden 1999 siktet seg inn mot chartermarkedet på sommeren og mot betalende medseilere, i tillegg til økonomisk støtte fra en rekke sponsorer. Og Valebrokk, som blant annet har en fortid som «kaptein» og sjefredaktør av Dagens Næringsliv, smiler sånn passe fornøyd når vi spør hvordan det går økonomisk.

- Vi klarer å få dette til å gå rundt, og sågar med et lite overskudd hvert år, sier den piperøykende sørlendingen.

For første gang på ti år skal seilskuta i år ha betalende passasjerer på seiltokt nordover langs kysten, og planen er å seile helt til Nordkapp. Første tokt er 26. juni til 1. juli, fra Oslo til Bergen. Deretter opp kysten til Nordkapp, med stans i byer underveis, deriblant Tromsø, før skipet snur og tar etappevise tokt sørover med endelig ankomst 17. august.

Fest hele helgen

Men i dag er det kalas i Oslo. «Christian Radich»s 75-årsdag feires i Oslo rådhus med en rekke prominente gjester som først blir med på en lukket seilas med fullriggeren i Indre Oslofjord. I morgen og søndag feires skutas 75-års jubileum med seilaser for betalende seilentusiaster.

I morgen kveld blir det tur med avreise fra Akershuskaia klokka 16 og ankomst klokka 21, til musikk fra jazzartist Bodil Niska. På selveste dagen seiler skipet på tur ut fra Akershuskaia mellom klokka 12 og 15, med Det norske Sjømannskor om bord.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen