Det har vært store mengder nedbør i Rogaland natt til lørdag og NVE hever flomfaren til rødt, som er høyeste nivå, flere steder i Rogaland. På Helleland har elven steget til langt over sine bredder. FOTO: TORSTEIN BØE/NTB SCSANPIX

Ekstremværet Synnes herjinger skaper problemer

Ekstremværet Synne raser over Rogaland og Agder-fylkene lørdag. Store nedbørsmengder fører til trafikale problemer, skred- og flomfare og stengte veier.


Av Hans Cosson-Eide

– Så langt har det kommet 103,7 millimeter regn på Eik-Hove i Lund kommune i Sør-Rogaland på 17 timer. Det er veldig mye og det stedet i landet det har regnet mest, sier vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe til NTB. Ekstremværet Synne herjer i store deler av landet, men verst er det i Indre Rogaland og vestre deler av Vest-Agder sier meteorologen.

I Aust og Vest-Agder ventes det fortsatt 40-80 mm mer nedbør lørdag kveld og natt til søndag. I Rogaland er det ventet 50-90 millimeter nedbør, men enkelt steder kan det komme mer.

Det er også registrert fire jordskred i Sogn og Fjordane, fire i Rogaland og åtte jordskred i Hordaland så langt lørdag som følge av ekstremværet.

LES OGSÅ: Slik blir Norge i 2100

Stengte veier

E39 ved Helleland i Rogaland er stengt for personbiltrafikk fordi det er bortimot en halv meter vann i veibanen. E39 holder stengt til søndag ettermiddag, melder Stavanger Aftenblad.

– Det er så store vannmengder på veien at vi ikke kan slippe gjennom personbiler lenger, sier Eivind Stangeland, som er seksjonsleder for drift og vedlikehold i Statens vegvesen.

Omkjøring for personbiler er på fylkesvei 44 fra Flekkefjord til Eigersund og Sandnes.

– På flere veier er det mye vann nå, blant annet på E39 gjennom Drangsdalen. Dersom du ikke må kjøre i dag, er det lurt å holde seg hjemme, sier Stangeland. En rekke andre veier er også stengt på grunn av flom- og skred fare.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har oppjustert sitt flomvarsel til rødt nivå, som er det høyeste av fire nivåer, for Rogaland og Vest-Agder lørdag. Det betyr at NVE venter femtiårsflom i de to fylkene. I Hordaland og Aust-Agder er flomfaren på oransje – nest høyeste – nivå.

Trafikale problemer

Togtrafikken er hardt rammet i Sverige, der uværet har fått navnet Helga, noe som gjør at det ikke går tog fra Oslo S til Stockholm. På strekningen Oslo-Göteborg har NSB satt inn buss for tog sør for Halden.

På Jærbanen ble det forsinkelser da togene måtte kjøre saktere enn normalt, ifølge Stavanger Aftenblad.

Flere veier er stengt, blant annet ved Svandalsfossen i Sauda i Rogaland, der store steiner begynte å falle ned fra fossen. Statens vegvesen vurderer å stenge E39 ved Helleland mellom Stavanger og Flekkefjord på grunn av store vannmengder, melder NRK.

Flere ferjeoverganger, både på Vestlandet og fra Kristiansand og Sandefjord til utlandet, er innstilt.

Mye nedbør

Stormsenteret lå lørdag formiddag sør for Island og sendte varm og fuktig luft inn mot Sørvest-Norge. Det førte til temperaturer på rundt 10 grader langs kysten, og opp mot 10 millimeter nedbør i timen enkelte steder i indre strøk, ifølge Meteorologisk institutt.

Instituttet opprettholder sitt varsel om ekstreme værforhold for fylkene Rogaland, Vest-Agder og Aust-Agder. Enkelte steder er det ventet opptil 140 millimeter nedbør i døgnet.

Ekstremt

Ekstrem nedbør beskrives på nettstedet met.no som en hendelse der «nedbøren er så kraftig at liv og verdier kan gå tapt om ikke samfunnet er spesielt forberedt på situasjonen».

Snøgrensen, som lørdag morgen lå mellom 1.000 og 1.200 meter over havet, vil trolig synke når det kommer kjøligere luft søndag formiddag.

I tillegg til den høye flomfaren melder NVE om jordskredfare på oransje nivå i Hordaland, Rogaland og Agder-fylkene. I Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane varsler de om snøskredfare på rødt nivå. (NTB)