Innenriks

Eirik Jensen får ikke behandlet fengslingsanken av annen domstol

Den tidligere politimannen Eirik Jensen fikk ikke medhold i kravet om at en annen rettsinstans enn Borgarting lagmannsrett skulle behandle anken.

Det kommer fram i en avgjørelse fra Borgarting lagmannsrett onsdag.

– Jensen mener det er besynderlig at Borgarting insisterer på å holde på denne saken selv, men vi kan bare notere det og vente på avgjørelsen i selve fengslingsspørsmålet, sier Eirik Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Les også: – Jeg har i perioder tjent mer på å eie bolig enn på å jobbe

– Stort antall dommere involvert

Han har argumentert for at så mange dommere i Borgarting lagmannsrett har hatt befatning med saken at det er vanskelig for Jensen å forvente en nøytral behandling.

– Det er riktig, som påpekt i støtteskrivet, at et relativt stort antall dommere ved lagmannsretten har vært involvert i ulike faser av behandlingen av sakskomplekset. Slik vil det ofte være i større saker som pågår over tid, skriver retten kjennelsen.

Lagmannsretten mener imidlertid at det ikke er noe ved behandlingen av saken som fører til at alle dommerne i Borgarting er inhabile.

Les også: Eirik Jensen: – Det jeg gjør nå er at jeg angriper et system

Tas ikke til følge

Lagmannsretten viser i kjennelsen blant annet til flere avgjørelser i Høyesterett som slår fast at inhabilitet hos en eller flere dommere i en domstol ikke generelt vil føre til at de øvrige dommerne blir inhabile.

Videre heter det at innsigelsen om inhabilitet hos alle dommere ikke tas til følge.

– Det er derfor ikke grunn for å sende søknad til Høyesteretts ankeutvalg om overføring av fengslingssaken til en annen domstol etter domstolloven paragraf 119, skriver retten.

Les også: Norske Amazonas-milliarder står ubrukt på konto i Brasil

Dømt

Eirik Jensen ble i Borgarting lagmannsrett 19. juni i år dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikakriminalitet. Han anket på stedet.

Jensen ble varetektsfengslet i påvente av behandlingen i Høyesterett. Den omtalte fengslingsanken gjelder Borgartings avgjørelse 16. juli om at han kan holdes ytterligere åtte uker i varetekt.

Les også: Overlevde utøya: – Jeg tror det pårviker AUF og Ap mye mer enn man er klar over

Mer fra Dagsavisen