Et bilde av avdøde Arbeiderparti-veteran Reiulf Steen under bisettelsen og minnestunden i Samfunnsalen til Oslo Arbeiderparti. FOTO: NTB SCANPIX

- Du var ikke noe maktmenneske

BISETTELSE: Tvisynet og det varme hjertelaget sto sentralt da familie, venner og partikamerater tok farvel med Reiulf Steen i Oslo Arbeidersamfund onsdag.

Røde flagg og roser da Reiulf Steen ble bisatt

 

– Du var ikke noe maktmenneske. Du var først og fremst et søkende, samlende og engasjerende menneske. Du var ikke noe maktmenneske. Og dette holdt på å ødelegge deg i de posisjoner du tok på deg, sa Robert Steen ved farens båre.

Den eldste av Reiulf Steens fire sønner beskrev en varm og kjærlig, men også distré og ikke alltid nærværende pappa. En belest og kunnskapsrik mann med en sammensatt historie og et liv merket av den tid han vokste inn i og selv fikk prege.

– Du ble kvernet mellom politiske mastodonter som Einar Gerhardsen og Haakon Lie, sa Robert Steen.

– Troende tviler

Eldstesønnen slo fast at faren var en troende tviler, en mann som sjelden var skråsikker og nettopp derfor var en så givende samtalepartner for så mange mennesker.

– Om jeg skulle dø i morgen, så ville jeg være fornøyd. Denne refleksjonen som var sann og oppriktig fra din side, gjør det lett å stå her å uttrykke det som er en floskel. Vi er ikke her for å sørge over en som er død, men å glede oss over et liv, en som turte å leve.

Gamle og unge profiler fra alle deler av arbeiderbevegelsen var til stede under bisettelsen i den ærverdige samfunnssalen i Oslo Arbeidersamfund. Utenfor var en rød flaggborg oppstilt, inne var det pyntet med røde faner, hvite stearinlys og en mengde røde roser.

– I denne salen holdt Reiulf Steen noen av sine viktigste taler, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Bukket

Støre bukket dypt ved Steens båre og slo fast at Arbeiderpartiet har mistet en av sine største.

– Reiulf Steens historie er en del av fortellingen om Norge. Han ble født inn i et klassedelt samfunn. Hjemme på Hurum lå arbeiderboligene nede på sletta, mens direktøren tronet øverst i åsen, sa Støre.

Også Støre trakk fram Steens tvisyn, men dvelte samtidig ved hans visjonære holdning, det internasjonale perspektivet og kjærligheten til Chile og Sør-Amerika..

– Han hadde beina i norsk jord og ansiktet vendt utover, som Martin Tranmæl sa. Hans solidaritet med de svakeste var uten grenser. Han var en søkende intellektuell som raust delte sin tro og tvil med andre, sa Støre.

Ungdommen

I salen med Steens store familie og vennekrets, satt nåværende Ap-profiler side om side med partikamerater fra årene han selv var aktiv i politikken. AUF var selvsagt også godt representert. Reiulf Steen hadde et stort hjerte for ungdommen i partiet og var selv æresmedlem av organisasjonen.

– Reiulf var en av de sjeldne. Han var et menneske med store ideer og et brennende engasjement. Han var og vil for alltid være vårt forbilde, sa AUF-leder Eskil Pedersen i sin tale.

Steen var selv ikke kristen, og minnehøytideligheten bar i stedet preg av hans livsvarige forhold til arbeiderbevegelsen. Ole Paus sang flere av sine vakreste sanger, men det ble selvsagt også allsang slik tradisjonen er i Arbeiderpartiet.

– Reiulf Steen var en helstøpt politiker. En internasjonalist som alltid lengtet hjem. Jeg minnes ham også som varm, kjærlig og distré familiemann, sier partisekretær Raymond Johansen til NTB. Han er gift med en av døtrene til Steens enke Inés Vargas.

Den tidligere partilederen, statsråden og forfatteren Reiulf Steen døde 5. juni. Han ble 80 år gammel. (NTB)