Politikk

Du kan ha krav på større stilling

Fra og med 1. januar kan du ha rett til større stillingsprosent dersom du jobber deltid. - Færre må jobbe ufrivillig deltid, sier Arbeiderpartiet.

 

- Robert Eriksson sier hele tida at arbeidsmiljøloven ikke har vært endret siden 70-tallet. Det er feil. Vi endret den seinest i 2013, sier arbeidspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen.

Fra og med 1. januar i fjor tiltrådte en ny paragraf i arbeidsmiljøloven, som gjør at du har krav på den stillingsprosenten du faktisk jobbet de siste 12 månedene. Det betyr at dersom du for eksempel er ansatt i 60 prosent stilling i en bedrift, men i realiteten jobbet 100 prosent i fjor, har du nå krav på 100 prosent stilling.

Nå har 12 måneder passert siden innføringen, og de første kan begynne å bruke den.

 

Ufrivillig deltid

Lovparagrafen ble vedtatt i Stortinget sommeren 2013, da det fortsatt var rødgrønt flertall. Høyre, Frp og Venstre stemte mot, men fikk ikke stortingsflertall før på høsten, så loven ble stående.

- Dette gjorde vi for å sikre folk heltid, og at færre må jobbe ufrivillig deltid. Det er det dette handler om. Vi ser at det særlig er i kvinneyrker at ufrivillig deltid er mye utbredt. Der kan du ha en stillingsprosent på for eksempel 13,7 eller 60 prosent, men du jobber som regel mer enn det, fordi man går og jakter ekstravakter for å få det til å gå rundt, sier Trettebergstuen.

 

Kvinneyrker

Hun tror loven særlig vil treffe typiske kvinneyrker, som i helse og omsorgsyrker.

- Yrker der det er utbredt med små stillingsbrøker er ofte kvinneyrker. Det er nok der dette kommer til å bli brukt. Det er merkelig at man på mannearbeidsplasser som på politistasjoner og brannstasjoner klarer å løse dette. Mens det i kvinneyrker ofte er små stillingsbrøker og jakt på ekstravakter, sier hun, og legger til:

- Denne loven kan tas i bruk nå. Men som alle andre lover må den brukes. Da er det viktig at folk vet om den. Jeg tror mange som går i små stillingsbrøker ikke er klar over at de fra nyttår har denne retten.

Hun oppfordrer nå lokale tillitsvalgte til å informere ansatte om den nye muligheten.

- Jeg mener det er utrolig viktig at lokale tillitsvalgte gjør ansatte på arbeidsplasser dette er aktuelt for oppmerksomme på denne retten. Det er ikke sånn at folk flest leser stortingsinnstillinger, sier Trettebergstuen.

 

Lovfestet rett

Kampen mot ufrivillig deltid har lenge vært en fanesak for fagbevegelsen, og den nye paragrafen kom etter at Arbeiderpartiet satte ned et utvalg for å møte LOs krav om å lovfeste retten til heltid.

- Det var dette vi kom fram til at var løsningen. Du kan ikke si i loven at alle skal ha rett til heltid, og så lage unntak for deltidsarbeid. Dette er så langt vi kan gå for å lovfeste retten til heltid, sier Trettebergstuen.

Hun sier større stillingsprosenter har en rekke åpenbare fordeler.

- Som når det kommer til pensjonsberegning, få lån, kunne etablere seg og forutsigbarhet for fritid og arbeidstid. Mange av dem det dreier seg om sitter hjemme og venter på en telefon, og er nødt til å ta på seg ekstravakter på kort varsel. Det også et tiltak som er med på å begrense innleie. Så det er et viktig verktøy også mot arbeidslivskriminalitet, sier Ap-politikeren.

 

Kan forsvinne

Da paragrafen ble vedtatt i Stortinget, var det mot dagens regjeringspartiers stemmer. Daværende arbeidspolitisk talsperson i Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, mente at flere burde ha rett til heltid, men at denne loven ville skape trøbbel både for arbeidstakere og -givere. For arbeidstakere fordi man blir bundet opp i ugunstige arbeidstider, og for arbeidsgiverne fordi grensen på et år ikke nødvendigvis reflekterer behovet i bedriften.

- Bestemmelsen innebærer en rett til stilling i samme omfang, arbeidssted og vakter som merarbeidet. Den hindrer ikke avtale om mindre utvidelse av stillingen enn hva arbeidstaker har rett til, sa Isaksen til NTB.

Men så langt har ikke regjeringen fjernet paragrafen, nytt flertall til tross.

- Så folk må bruke den før det er for seint, oppfordrer Trettebergstuen.

Mer fra Dagsavisen