Barnebarna til Gunnar "Kjakan" Sønsteby, Jonas og Magnus Sønsteby, holdt tale under bisettelsen av bestefaren i Oslo Domkirke.

- Du har betydd mye for mange

Gunnar Sønsteby ble hedret av konge, statsminister og barnebarn under bisettelsen i i Oslo domkirke.

Etter tonene av «Deilig er jorden» og tappenstrek ble kisten med Gunnar Sønsteby båret ut av Oslo domkirke av seks offiserer.

Barnebarna Magnus og Jonas holdt en både alvorlig og humørfylt tale til sin bestefar i domkirken fredag.

– Kjære bestefar, du har betydd mye for mange mennesker, mer enn hva du selv og vi som har fått lov til å vokse opp og være sammen med deg kanskje har vært klar over, sa Magnus Sønsteby.

Kone og familie

Han la til hvilken stor betydning den høyest dekorerte nordmannen alltid har hatt for sin kone og sin egen familie.

– Kjent som «Kjakan» eller «Nr. 24» har du alltid for oss vært bestefar, en bestefar vi har sett opp til. For familien har du vært en altoppofrende ektemann, en omtenksom far og ikke minst en engasjert bestefar og oldefar, sa Magnus og la til at Gunnar Sønsteby alltid satte sin kone Anne-Karin høyest.

– Tålte å bli hedret

Sønsteby var en mann som tålte å bli hedret, fastslo domprost Olav Dag Hauge. Han omtalte Sønsteby som en skattet foredragsholder og formidler, og viktigst og hyppigst de siste årene var hans mange foredrag for skoleklasser over hele landet.

– Når han fortalte, levde han beretningen, sa domprosten.

Forsvarssjef Harald Sunde trakk fram at Sønsteby imponerte alle rundt seg og ble et forbilde for alle i uniform.

– Betydningen for Forsvaret i Norge er uten sidestykke. Statsråder og generaler lyttet til ham, sa forsvarssjefen.

Unik i sine valg

Sønsteby var uvanlig i sin kløkt og unik i sine modige valg, sa stortingspresident Dag Terje Andersen i sin minnetale. Andersen møtte selv Sønsteby flere ganger.

– Jeg har sjelden snakket med en så ung mann på hans alder, sa Andersen.

– Han delte villig av sine erfaringer, bestandig med et glimt i øyet. Han kunne tatt det med ro for ti år siden og likevel utrettet med enn alle andre. Han kunne trukket seg tilbake for 20-30 år siden og likevel utrettet mer enn alle andre, sa stortingspresidenten.

Krigshelt og fredshelt

Statsminister Jens Stoltenberg trakk fram Sønstebys rolle som krigshelt og fredshelt i seks tiår som er gått siden andre verdenskrig.

– I fem mørke år kjempet Gunnar Sønsteby med våpen i hånd for fred. Han vant denne kampen. Ikke alene, men som en av de fremste blant krigens mange norske helter, sa Stoltenberg.

– Etter krigen fulgte offiser Sønsteby lojalt parolen «Aldri mer 9. april», fastslo Stoltenberg.

Krigshelten Gunnar Sønsteby døde 10. mars, 94 år gammel. (NTB)