At Talha er en tilhenger av demokratiet og motstander av IS, er utsagn han mener kan sette familien hans hjemme i fare. FOTO: ARNE OVE BERGO

Drømmer om syrisk demokrati

På flukt fra terror kom syreren Talha til Norge i går. Han ble møtt av et Europa i terrorsjokk.

 

Av Hanad Ali

Han står alene i snøværet utenfor lokalene til Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen i Oslo. Talha kom til Norge i går, etter at livet som advokat i den syriske storbyen Homs tok en brå slutt. Terroren han flyktet fra, har likevel fulgt ham til Europa.

– Angrepet på Paris var så overraskende. Vi forlot Syria for å slippe dette. Det er veldig skummelt, sier 33-åringen, som vil holde både ansiktet og etternavnet skjult i frykt for represalier mot familien i Syria.

Talha advarer ikke bare mot IS, men mange andre islamistiske organisasjoner som er voldelige. Syreren minner om at medlemmer av disse har muligheten til å late som om de er flyktninger for å få innpass i land de vil angripe.

LES OGSÅ: Hva er IS og hva vil de?

– Assad og IS på lag

IS vil ta oss tilbake til middelalderen, advarer Talha. Store deler av IS sine styrker er menn som har forlatt vestlige land for å krige i Syria. Det forstår Talha ingenting av.

– Hvorfor vil noen forlate frihet for å ødelegge et annet land? spør han.

Han skylder ikke bare på islamistene, men også på det syriske regimet, som han mener har hjulpet IS. Assad kjøper for eksempel olje av IS, og regimet har kontorer i IS-hovedstaden Raqqa, forteller han og legger til at Assad løslot mange islamister da revolusjonen brøt ut. Talha tror Assad tjener på at IS vokser og blir enda mer grusomme.

– På den måten kan han vise til Vestens ønske om regimeendring og legge skylden på dem, mener han.

Skjev mediedekning

Nå ønsker han at Vesten involverer seg enda tyngre i Syria. Talha håper på en ny start for Syria.

33-åringen er selv muslim, men legger til at han er sekulær også. Han tror at Vesten prøver å forstå islam, men at Vesten også gir mest medieoppmerksomhet til ekstremistiske og reaksjonære imamer, mens den vanlige imamen som er en god familiemann, blir oversett. Det gjør bare forholdet mellom muslimer og ikke-muslimer mer betent, tror Talha.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mørk fremtid

– Jeg er selv muslim, men jeg foretrekker også demokrati og frihet. Dette må komme fram i mediene.

Talha drømmer om et demokrati i Syria, men frykter at framtida er veldig mørk. Selv tror han at Norge er tryggere, men frykter for enkelte europeiske land som Frankrike, Tyskland og England.

– De tar stor plass i den internasjonale politikken, og IS ønsker å sette dem på plass, sier han.

LES OGSÅ: – Alltid forbindelse til Molenbeek