Innenriks

Dritt, konflikter og Innovasjon Norge

KOMMENTAR: Konflikter kan være «noe dritt». Men det er ikke nødvendigvis en drittpakke.

Administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge mener krefter internt driver en svertekampanje mot nøkkelpersoner i organisasjonen. Hvis jeg forstår henne riktig, mener hun at Dagsavisen har bidratt til dette, med våre artikler «Svingode topplønninger i Innovasjon Norge» 26.november 2015, «Stevnet for usaklig oppsigelse» 27. november og i kommentarartikkelen «Drittpakker i Drømmeløftet» 1. desember.

Ettersom mye av den påfølgende debatten har gått i sosiale medier og i Dagens Næringsliv (DN), vil vi gjerne fortelle også Dagsavisens lesere om hva vi har svart på kritikken som har kommet mot oss.

Anita Krohn Traaseth skrev på Twitter og gjentar i DN at notatet bak saken «Svingode lønninger» ble presentert som ukjent for ledelsen og at det skulle være skrevet av noen som ville varsle.

Det stemmer ikke. Vi har ikke dramatisert omstendighetene rundt rapporten og har verken brukt ordet «varsle» eller «varsler» i denne saken, eller antydet at rapporten skulle være ukjent for ledelsen. Det sentrale er at innholdet er ukjent for offentligheten, og vi mener debatt om lønnsnivået i Innovasjon Norge hører hjemme i offentligheten.

Påstand: Dagsasvisen har sluppet gjennom en drittpakke i form av en sak som er fremstilt på feil grunnlag.

Det har vi selvfølgelig ikke. Lønnsutviklingen i Innovasjon Norge skaper spenninger i bedriften, det viser notatet Dagsavisen fikk tilgang til. Innovasjon Norge er også stevnet for Arbeidsretten etter de omfattende endringsprosessene i selskapet. Også det er interessant for offentligheten.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Traaseth er opprørt over at Dagsavisen trykket notatet uten at det ble sjekket ut med Innovasjon Norge først. Men Innovasjon Norge fikk tilbud om tilsvar, og snakket ut i oppfølgende sak. At jeg ikke tok kontakt med Traaseth før jeg skrev kommentar, er helt vanlig. Hun skrev utførlig om sitt syn på sin egen blogg «tinteguri.com», og det tok jeg utgangspunkt i da jeg skrev kommentar. «Stå for det», sier Traaseth. Og det gjør jeg.

I kommentaren «Drittpakker i Drømmeløftet» skriver jeg at Traaseth flytter debatten til egen arena når hun publiserer en lang sak på sin egen blogg. Det mener jeg, fordi den store offentligheten sjelden følger personlige blogger. Men det stemmer ikke, som jeg har skrevet på twitter, at motstemmer ikke finnes i kommentarfeltet til bloggen hennes. Det gjør det nå, men først etter at vi publiserte våre saker og min kommentar.

For øvrig har Dagsavisen fått inn en lang rekke tips om Innovasjon Norge. Vi har fulgt opp tips vi ikke finner hold i. Vi har jobbet med tips der det er tvilsomt om det har foregått noe kritikkverdig. Og vi har jobbet med saker der folk har følt seg urettferdig behandlet, som vi også har lagt til side. Vi publiserer selvsagt ikke alle saker vi jobber med, heller ikke om Innovasjon Norge. Men vi vil fortsette å publisere saker om Innovasjon Norge dersom vi finner forhold vi mener har offentlighetens interesse.

Mer fra Dagsavisen