Drapstiltalt 15-åring avhørt uten forsvarer. Grovt brudd på tjenesteplikten, mener riksadvokaten

Riksadvokaten mener to polititjenestemenn i Agder er skyldig i grovt brudd på tjenesteplikten. De to avhørte den da 15 år gamle gutten uten forsvarer etter drapet på Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) i 2016. 15-åringen ble i løpet av vitneavhøret siktet for begge drapene.

Politiadvokaten i saken besluttet at gutten og moren skulle presenteres for siktelsen og at avhøret skulle avsluttes. Da politiadvokaten gikk for å kontakte forsvarer, fortsatte likevel avhøret i 40 minutter, skriver Fædrelandsvennen.

– Riksadvokaten konstaterer at det var svært kritikkverdig av tjenestemennene å fortsette avhøret uten forsvarer, heter det i en avgjørelse fra riksadvokat Tor-Aksel Busch, skriver avisen.

Les også: Ta til gatene hvis nødvendig. I bunad. Men kall det ikke opprør

Busch er ikke tvil om at det var en tjenesteplikt å avslutte avhøret og vente på forsvarer og mener dette er et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Les også: I 1919 fikk de fattigste i Norge stemmerett. Etter hundre år er noe glemt

Fem personer ble etterforsket av Spesialenheten for politisaker etter anmeldelse fra advokat Svein Kjetil Stallemo. Henleggelsen av saken opprettholdes mot tre personer. To av tjenestepersonene som besluttet at avhøret skulle fortsette, siktes for å ha utøvd offentlig myndighet og grovt brudd på sin tjenesteplikt. De vil ikke bli straffet.

15-åringen ble dømt til 11 års fengsel for drapene.

Les også: Det minste vi kan gjøre er å skru av Melodi Grand Prix