Innenriks

Dommerne må avgjøre om Breivik skal straffes

Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig, mener de nye sakkyndige. Nå blir det opp til dommerne i saken om Breivik skal straffes eller ei.

Den nye sakkyndigrapporten konkluderer med at Anders Behring Breivik vurderes ikke psykotisk på handlingstidspunktet 22. juli 2011. Det innebærer at han er vurdert som tilregnelig på gjerningstiden.

Dette er motsatt konklusjon av den første sakkyndigrapporten.

Opp til dommerne

Nå er det opp til dommerne i Oslo tingrett om Breivik skal straffes for sine handlinger med fengselsstraff. Tingrettsdommer Ina Strømstad understreker at det er dommerne som til syvende og sist avgjør hvorvidt terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) er tilregnelig.

– Det er ikke de sakkyndige som her sitter med fasiten, det er dommerne som til syvende og sist trekker sin konklusjon, sier dommer Ina Strømstad i Oslo tinghus til TV 2.

– De sakkyndige skal redegjøre for sine rapporter og konklusjonene under hovedforhandlingene. Da tror jeg vi alle får tilregnelighetsspørsmålet bedre belyst, sier Strømstad.

Hun er ikke bekymret for at tiden blir knapp med to sprikende rapporter.

– Nei, det er jeg ikke redd for. At denne rapporten skulle konkludere slik den gjør, var tema da man berammet saken. Vi har satt av nok tid, sier hun.

 Enstemmig

Rettspsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrisen leverte klokken 11 sin rapport om terrortiltalte Anders Behring Breivik til Oslo tingrett. Konklusjonen til de to sakkyndige er enstemmig.

Konklusjonen er den motsatte av konklusjonen i den første sakkyndigrapporten som fastslo at Breivik lider av paranoid schizofreni og av den grunn er utilregnelig.

Dette kommer fram i en pressemelding som er sendt ut fra Oslo tingrett.

Rapporten skal nå vurderes av den rettsmedisinske kommisjon. I pressemeldingen heter det at det forusettes at kommisjonens vurdering foreligger i god tid før de sakkyndige skal vitne i rettssaken i juni.

De to konkluderer også med at det er høy risiko for gjentatte voldelige handlinger fra Breiviks side.
Rapportens øvrige innhold er konfidensielt ogkommenteres derfor ikke i pressemeldingen.

Taushetsbelagt

Agnar Aspaas sier at arbeidet med rapporten om Breivik er tilregnelig eller ikke, har vært veldig vanskelig.

– Det har vært et stort arbeid, sier han.

Rettpsykiaterne har ikke anledning til å kommentere innholdet nærmere, da det er taushetsbelagt.

– Vi konstaterer at vi har en annen oppfatning. Vi har gått gjennom store mengder informasjon, trolig mer informasjon enn de første psykiaterne hadde. Deriblant en rapport fra Dikemark, i tillegg til observasjoner av tiltalte og samtaler med Breivik, sier Aspaas.

Snakke med Breivik

Breivik har hele tiden via sin advokat gitt utrykk for at han ikke ønsker å regnes som utilregnelig. Han vil under rettssaken kreve at dommerne regner han som strafferettslig tilregnelig.

Forsvarer Geir Lippestad leste konklusjonen i rettens lokaler og dro deretter til Ila for å informere Breivik om den nye konklusjonen.

- Dette er i tråd med Breiviks ønske, og det blir et viktig bevismiddel i retten for å oppnå å få ham dømt tilregnelig, sier Lippestad til NTB. Han og medforsvarerne skal nå gå gjennom hele rapporten og vurdere hvordan den kan brukes under rettssaken.

Endrer ikke tiltalen

Aktoratet sier det ikke er aktuelt å endre tiltalen mot Anders Behring Breivik selv om de nye sakkyndige mener han er tilregnelig.

– Tiltalen vil ikke bli endret, sier statsadvokat Svein Holden. Han minner om at dagens tiltale mot Breivik allerede åpner for å endre påstanden om overføring til tvungent psykisk helsevern til en straffereaksjon.

– Vi konstaterer at de sakkyndige ikke er enige og vil bruke de nærmeste dagene for å finne ut hva denne uenigheten skyldes, sier Holden.

Hvorvidt den nye rapporten vil gi noen endringer for planene av gjennomføringen av straffesaken som skal starte mandag vil nå bli vurdert.

– Vi må nå se om det er grunn for å gjøre endringer i bevisoppgaven, sier Holden, som er tilbakeholden med å kommentere hvorvidt han er overrasket over konklusjonen fra Tørrisen og Aspaas.

– Det er vanskelig å si noe om det, nå må vi lese rapporten først, sier han.

At konklusjonen i den nye rapporten er det motsatte av hva Torgeir Husby og Synne Sørheim kom frem til, vil igjen kunne skape ny diskusjon rundt rollen til rettspsykiaterne.

Mer fra Dagsavisen