Dødsdømt nordmann i Somaliland: – Alt er veldig usikkert

Nordmannen som er dødsdømt i Somaliland, lever i usikkerhet på cella. – Hadde det ikke vært for mine norske advokater, hadde jeg nå vært skutt og drept, sier han.

– Jeg vet ikke hva som skjer. Kanskje blir det ny rettssak om en måned. Kanskje om en uke. Jeg vet ikke, alt er veldig usikkert. De kan gjøre hva det vil, og de kan gjøre hva som helst, sier Saad Jider Hayd (54) til Dagbladet via telefon fra fengselet.

Les mer her: UD: Dødsstraffen i Somaliland er uakseptabel og må ikke fullbyrdes

Han beskriver fengselsforholdene som svært dårlige og forteller at seks av cellekameratene hans ble skutt og drept på torsdag.

54-åringen har underliggende sykdommer og har ikke fått medisinene han trenger, sier hans forsvarer, advokat Farid Bouras.

Les også: Dødsdømt norsk statsborger har fått beskjed om henretting

– Vi har foreløpig fått stoppet henrettelsen. Men vi har ikke kommet noen vei ennå, vi jobber med saken for å få en løsning, sier Bouras.

Hayd har bodd i Norge de siste 25 årene og har adresse i Oslo. Tidligere denne måneden ble han dømt til døden for overlagt drap i Somaliland. Selv hevder han at han forsvarte seg da han uten forvarsel ble angrepet på gaten.

54-åringen skulle opprinnelig henrettes ved skyting forrige helg, men henrettelsen er utsatt til desember. UD har gitt beskjed til Somaliland om at de forventer at dødsdommen ikke fullbyrdes.

Les også: Joshua French på scenen med Kongo-saken for første gang