Innenriks

- Dobbeltkommunikasjon

FORVIRRING: Jonas Gahr Støre sier at dagens forbruk av olje og gass passer innenfor to­gradersmålet. - Faller på sin egen urimelighet, mener Ola Elvestuen.

Onsdag gjestet Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre olje- og offshorekonferansen til meglerhuset Pareto Securites i Oslo.

I en tale til forsamlingen sa Støre ifølge Dagens Næringsliv Støre at: «Dagens forbruk av olje og gass kan passe innenfor togradersmålet, som er det målet jeg mener vi må ha. Jeg mener problemet er kull. Da har jeg sagt dette, og journalistene kan få seg en pause».

- Spill for galleriet

Dette var et spark fra Støre til debatten som oppsto etter hans tale til AUF under deres sommerleir. Her sa Støre ifølge VG at: «Vi må lytte til de som sier at verden ikke kan ta alle ressursene ut fra sokkelen, kanskje må to tredjedeler, tre fjerdedeler, bli værende under sokkelen.» Mange, inkludert AUF, tolket hans budskap som et signal om at Støre vil skru igjen kranene på norsk sokkel av hensyn til klimaet. Støre rykket ut og sa han aldri hadde tatt til orde for at norsk olje bør ligge under bakken. Venstres nestleder, Ola Elvestuen blir provosert over Støres uttalelse under oljekonferansen:

- Olje og gassutslipp må jo selvfølgelig også ned. Denne påstanden faller på sin egen urimelighet, sier Elvestuen.

Han viser til en FN-rapport ført i pennen av Jeffrey Sachs, som viser at 15 største økonomiene må kutte i utslipp av olje og gass skal verden skal nå togradersmålet.

Elvestuen synes det er påfallende hvordan Støre sier en ting til AUF og en annen ting til oljebransjen:

- Dette sitatet er i direkte motstrid til det han sa under AUF-leiren. Det bør AUF merke seg. De burde kreve at det snakkes ærlig til dem, og at de ikke blir snakket etter munnen, sier Elvestuen og legger til:

- Man må forholde seg til hva partiet gjør og ikke la seg forlede av dobbeltkommunikasjonen til Støre. Jeg synes dette viser at det som ble sagt i sommer bare var et spill for galleriet, sier Elvestuen.

Elvestuen mener Støre også tar feil når han peker ut kull som hovedproblemet og mener Norge kan fortsette forbruket som før:

- Norge må ta egne valg og kutte i eget forbruk. Vi kan ikke lukke øynene for den utviklingen og kjøre på til vi får en bråstopp.

Elvestuen mener Norge heller må fastslå at ikke alle oljeressursene skal bli hentet opp av bakken, øke CO2-avgiften og fornye risikofordelingen mellom stat og selskap ved oljeleting.

- Grell kontrast

Talskvinne i Miljøpartiet De Grønne, Hilde Opoku, sier Støre-sitatet var gjenstand for høytlesning på morgenmøtet til MDG.

- Vi synes dette står i grell kontrast til det Støre har sagt tidligere om at vi må begynne å se på det norske uttaket av olje. Vi synes Støre har vinglet seg tilbake til start igjen, sier Opoku.

Hun synes det er forunderlig at Ap-lederen mener dagens forbruk av olje og gass passer innenfor togradersmålet:

- Vi er ikke enige i det faktagrunnlaget. I forlengelsen av resonnementet ligger det en forståelse av at vi har et grønt uttak av olje, men det er forbrenningen av olje som er problemet. Den skjer ikke nødvendigvis i Norge, men det er noe vi bidrar til.

- Norge kan ikke nå togradersmålet alene, men vi har gått foran som et godt eksempel gjennom denne politikken. I henhold til IEAs togradersscenario må verdens kullforbruk kuttes kraftig, oljeforbruket må gå noe ned og gassforbruket kan øke fram mot 2020, sier Jonas Gahr Støre.

marie.melgard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen